Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi állománygyűlés

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. november 26. 14:56

Fontosnak tartom, hogy továbbra is féltve őrizzék hagyományaikat és a hosszú évtizedek alatt kialakított szakmai kultúrát, öregbítsék szakmájuk hírnevét! – köszöntötte a megalakulásának 65. évfordulóját ünneplő MH Légijármű Javítóüzem dolgozóit és a csapatünnepre meghívott nyugdíjasokat levelében dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

1596004577

Az alakulatuk napját ünnepelték a közelmúltban az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, a Tábori Repülőjavító Műhely Szentkirályszabadján, 1950. november 15-én alakult meg, s a 25. vadászrepülő hadosztály alárendeltségébe tartozott. Kecskemétre a műhely 1951szeptemberében diszlokált. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az önálló állománytáblával rendelkező, ezred jogállású szervezet idén április 1-jei hatállyal az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól az MH Logisztikai Központ alárendeltségébe került.

1596004577

A jubileumi állománygyűlésen Bozóki János ezredes az elmúlt hatvanöt évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokra és az üzem alaprendeltetésében történt változásokra is emlékeztetett. „Az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. A javító műhelyből azonban az elmúlt hat és fél évtized alatt olyan katonai szervezet alakult, amely Magyarországon az egyetlen, ami a katonai légijárművek üzemben tartásához, konstrukciós változtatásához megfelelő jogosultságokkal és szakértelemmel rendelkezik. Ezen jogosultságok megszerzéséhez, kialakításához és folyamatos fenntartásához, fejlesztéséhez a múltunkban gyökerező szakmai tapasztalatokra építkezünk. Fennállása óta alakulatunk az összes Magyarországon hadrendben lévő légijármű üzemben tartásával foglalkozott. Az elmúlt évek egyre bővülő új kihívásainak megfelelően a szárazföldi haderőnem működését is egyre szélesebb körben támogatjuk. Mindig és mindenkor munkára készen áll csapatunk, ha feladat vár megoldásra" – foglalta össze az elmúlt évtizedek és a jövő feladatai az üzem parancsnoka.

1596004577

Az ünnepi állománygyűlésen az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke, az MH Logisztikai Központot Baráth István dandártábornok képviselte. A volt parancsnokok közül pedig Egri Károly, Tóth Sándor és Svehlik János ezredesek tudták elfogadni a meghívást. A találkozó hivatalos része elismerések átadásával zárult, majd az alakulat egykori fegyverzeti tiszthelyettese, Fejős Jenő ezüstkoszorús magyarnóta-énekes szórakoztatta a „születésnapját" ünneplő üzem dolgozóit, a meghívott nyugdíjasokat és vendégeket.

1596004578

Elöljárói parancsnokai javaslatára, beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül, az MH Légijármű Javítóüzem alakulat napja, alkalmából az MH Logisztikai Központot parancsnoka oklevelet adományozott Komáromi Sándor őrnagynak és Lévai Róbert Zoltán századosnak.

Az elismerések átadását a születésnaposok köszöntése követte: Márta Sándor nyugállományú alezredes, Ambrus István, Tisza Béla nyá. őrnagyok és Hegyi Gusztáv nyá. zászlós idén töltötték be a 85. életévüket, Pacskó Józsefné volt közalkalmazott pedig a 80. születésnapja alkalmából vehetett át emléklapot. Hetvenöt évesként Halasi József, Tóth Ferenc nyá. alezredeseket, Vajda Sándor nyá. törzszászlóst és Fülöp Mihály egykori közalkalmazottakat köszöntötték, a hetedik ikszet idén Avramucz Tivadar nyá. alezredes, Botos Károly, K. Szabó Imre, Lucza János és Seres József lépték át. Az alakulattal pedig hárman egyidősek: Fazekas Sándorné, Hetényi József és Sándor Gyula.

1596004578

Fotó: Márton Tibor