Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-békefenntartókra támadott az al-Kaida Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 2. 20:17

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) jelentkezett június 1-jén, szerdán a nyugat-afrikai Mali északi részén lévő két ENSZ-létesítmény elleni támadások elkövetőjeként. A kedd esti támadásokban egy kínai ENSZ-békefenntartó és három civil vesztette életét.

A kínai külügyminisztérium közölte: a Gao városában lévő egyik ENSZ-létesítmény elleni támadásban a meghalt kínai békefenntartó mellett négy másik kínai katona sebesült meg. A támadást rakétákkal vagy aknavetőkkel követték el.

Ezt követően az ENSZ aknamentesítő szolgálatát (UNMAS) támadták meg kis kaliberű fegyverekkel Gao egy másik részén, két mali biztonsági őrt és egy nemzetközi szakértőt öltek meg – közölte az ENSZ mali missziója (MINUSMA). A MINUSMA szerint a kedd esti támadásokban tíz civil sebesült meg. Az AQIM közösségi hálókon közzétett közleménye szerint a támadásokat a „megszálló keresztes erők" elleni harc keretein belül hajtották végre.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista kormányellenes lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották. Egy francia vezetésű hadművelettel kiűzték őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és a térségben maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Mali kormánya békeszerződést írt alá tavaly a felkelőkkel, de ez nem akadályozza meg a Burkina Fasóban és az Elefántcsontparti Köztársaságban is tevékenykedő iszlamista fegyveresek abban, hogy időről időre támadásokat hajtsanak végre.