Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: példátlan pusztítással jártak a harcok a Gázai övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 3. 18:45

Példátlan pusztítást okozott, és százezreket tett földönfutóvá az Izrael és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet között egy hete véget ért fegyveres konfliktus a Gázai övezetben az ENSZ szerint.

Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője szeptember 2-án, kedden az övezetben jelen lévő szervezetek beszámolóit idézve úgy fogalmazott, hogy hozzávetőleg 18 ezer lakóépület semmisült meg vagy szenvedett súlyos károkat, és 108 ezren váltak földönfutóvá. „Az elkövetkező időszakban a helyi hatóságoknak és a humanitárius közösségnek az lesz az egyik legnagyobb feladata, hogy átmeneti otthont találjon ezeknek az embereknek" – mondta.

Az áramellátás az övezet nagy részében továbbra is csak napi hat órában működik, és a lakosságnak mindössze a tíz százaléka jut minden nap vízhez – tette hozzá.

Az 
ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a gázai lakóépületek 13 százalékát érintette a konfliktus, míg a világszervezet palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) arról számolt be, hogy még mindig több mint 55 ezer olyan palesztin van, aki 36, az ügynökség által működtetett iskolában húzza meg magát.

A július 8-án kezdődött harcokban több mint kétezer palesztin vesztette életét és 10 ezer sebesült meg. Izrael öt civilt és 64 katonát vesztett.