Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan: Törökország a végsőkig harcolni fog a terrorizmus ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 1. 15:05

Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának – hangsúlyozta a török elnök, miután január 1-ére, vasárnapra virradó éjjel egy fegyveres támadó 39 embert megölt és több mint 60 embert megsebesített egy neves isztambuli szórakozóhelyen.

Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: „nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni".
„A hasonló támadások célja, hogy a polgári személyek elleni gyűlöletes támadásokkal destabilizálják és káoszba döntsék az országot, demoralizálják népünket. A nemzetnek meg kell őriznie a hidegvérét, szorosabban össze kell fognunk, és soha nem adhatunk teret az efféle piszkos játszmáknak" – fogalmazott az elnök.

A merénylet miatt együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak, és mielőbbi gyógyulást kívánt az isztambuli terrorcselekmény sérültjeinek Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Binali Yildirim török kormányfőnek írt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
„Magyarországon nagyra értékeljük, hogy Törökország és a török emberek aktív szerepet vállalnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett" – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin is részvétét nyilvánította Erdogannak. „Nehéz elképzelni annál cinikusabb bűncselekményt, mint békés emberek meggyilkolása az újévi ünnepen. A terroristáktól azonban teljesen idegenek az emberi erkölcs fogalmai. Közös feladatunk, hogy határozottan visszaverjük a terrorista agressziót" – hangsúlyozta az orosz elnök a Kreml sajtószolgálata által ismertetett részvéttáviratában.

Francois Hollande francia elnök szolidaritását fejezte ki a török néppel a támadás után. Az Élysée-palota által kiadott közlemény szerint Hollande hangsúlyozta, hogy feltétlenül folytatni kell a terrorizmus elleni közös fellépést.

Határozottan elítélte az isztambuli terrorcselekményt Dalia Grybauskaite litván elnök, Stefan Lofven svéd és Erna Solberg norvég kormányfő, valamint a kazah külügyminisztérium is.

A török belügyminiszter szerint harminckilencen vesztették életüket a támadásban, közülük tizenöten külföldiek, számuk azonban még emelkedhet.
A sebesültek száma hatvankilenc, közülük négyen kritikus állapotban vannak. Az öt török halálos áldozat közül hárman a szórakozóhely alkalmazottai voltak. Recep Akdag egészségügyi miniszter közlése szerint a sérültek között is vannak külföldiek.
A támadásért eddig egyetlen szervezet sem vállalt felelősséget.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek – közölte a tárca vasárnap délben az MTI-vel. Hozzátették: az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal.

A KKM a leghatározottabban elítéli a szilveszteri isztambuli terrortámadást. „Együttérzünk a gyászolókkal, és bízunk a sérültek felépülésében" – olvasható a tárca közleményében.
Tudatták: a konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot.

Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a szilveszteri isztambuli terrortámadás miatt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által vasárnap az MTI-hez is eljutott táviratban Áder János kiemelte: nagy szomorúsággal tölti el, hogy 2017 első óráiban ismét egy kegyetlen terrortámadás miatt kell részvétet nyilvánítani.

„Mélyen megrázott, hogy a pusztítás megszállottjai az új évet Isztambulban örömmel köszöntő, és reménységgel üdvözlő békés embereket sem kímélték" – fogalmazott az államfő.
Táviratában maga és a magyar nép nevében is őszinte együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, „a gonosz merénylet" sérültjeinek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt.