Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelnek a védelmi miniszterek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 23. 16:06

Ahogyan a védelmi miniszterek találkozója lassan a végéhez közeledik, a szövetséges tagországok miniszterei, képviselői is értékelték a tárgyalásokat. A honvedelem.hu összeállítása.

Egyesült Államok

A hét végére az Egyesült Államok kíbervédelmi rendszere eléri a teljes műveleti képességét – közölte a média képviselőivel Chuck Hagel, amerikai védelmi miniszter. A Steadfast Jazz 2013 gyakorlattal kapcsolatosan elmondta: ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államok európai hadgyakorlatra szárazföldi csapatokat küld. Új fejezetet nyithat az amerikai-orosz kapcsolatokban a védelmi miniszter bejelentése, miszerint a jövőben rendszeres videó konferenciák keretében fognak tárgyalni Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel.
„Konstruktív és gyümölcsöző tárgyalásokon vagyunk túl" – nyilatkozta Chuck Hagel.

1595961923

Afganisztán

„Jó hír Afganisztánnak és rossz hír az ellenségeinknek és a terroristáknak, hogy országunk védelme kérdésében a NATO 2014. után is teljes elkötelezettségét fejezte ki. A szövetség nem hagyja magára Afganisztánt" – nyilatkozta Bismillah Khan Mohammadi, afgán védelmi miniszter.
Az Afgán Nemzeti Haderő képességeivel kapcsolatosan hallhattuk, hogy a terroristák tevékenysége és a helyi ellenkampány dacára az haderő „sikeresen tudja majd teljesíteni küldetését".

„A média egy része olykor csak a negatívumokra koncentrál, de reálisan kell szemlélnünk a helyzetet. Még mindig harcban állunk, viszont ismerem az afgán népet és optimista vagyok. Önállóan is meg tudjuk majd védeni Afganisztánt" – húzta alá Bismillah Khan Mohammadi.


Oroszország

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „baráti légkörűnek" ítélte meg a NATO-val folytatott tárgyalásokat. Sajtótájékoztatóján többek között kiemelte: megállapodtak arról, hogy Afganisztánban a szövetséggel közösen, mesterlövész-képző központot hoznak létre. Aláhúzta: a rakétavédelem kérdésében nem közeledtek egymáshoz az álláspontok.

1595961924

Spanyolország

Mint arról már beszámoltunk: Spanyolország, Portugália és Olaszország is felajánlotta, hogy helyszínt biztosít a NATO 2015-ben megrendezendő nagyszabású hadgyakorlatához. Ezzel kapcsolatban Pedro Morénes, spanyol védelmi miniszter a média képviselőinek elmondta: a gyakorlatra a tervek szerint ország déli részén kerülne sor. Közölte azt is: a kíbervédelem kérdésében országa egyetért a NATO azon célkitűzésével, miszerint ez elsősorban nemzeti felelősség, de véleménye szerint fontos a szolidaritás is.
„Nem lehetnek gyenge láncszemek a szövetségi kíbervédelmi rendszerben" – szögezte le Pedro Morénes.

Törökország

Különböző médiumok képviselői többször kitértek a küszöbön álló török rakétabeszerzésekre. Ismeretes, hogy a NATO-szövetséges Törökország a tervek szerint esetlegesen kínai fejlesztésű rakétakomplexumot vásárolna – ami azonban egyrészt nem kompatibilis a NATO integrált légvédelmi- és rakétarendszerével, másrészt pedig komoly biztonsági kérdéseket is felvet. Ismet Yilmaz török védelmi miniszter újságíróknak azt nyilatkozta: ha a NATO „aggódik az esetleges kínai rakétarendszer miatt, akkor előbb a jelenleg is a szövetséges tagországok rendszerében lévő, orosz fejlesztésű rendszereket kellene megvizsgálnia". Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a nyilatkozatra reagálva megismételte a szövetség többször deklarált álláspontját: a szövetséges országok fegyverbeszerzéseit „szigorúan nemzeti ügyként kezelik," ugyanakkor persze a NATO szemszögéből „szerencsés és kívánatos lenne" a kompatibilitás.

Fotó: nato.int