Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea állítólag hidrogénbombát robbantott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 6. 16:01

Az észak-koreai állami média azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával január 6-án, szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozott földrengést a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén.

Megfigyelők meglepetésként értékelték a robbantásról szóló bejelentést.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt szakértők és az Egyesült Államok is kétkedve fogadta.
Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkal pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást – ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Például azt állítják, hogy atomfegyvereikkel képesek elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Ugyanakkor az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, és emiatt nemzetközi szankciókat kapott.
Ha a szerdai bejelentés igaz, újabb szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.
Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy Észak-Koreának 10-20 atomrobbanófeje lehet.

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek azt közölték, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

Összeülhet az ENSZ BT Észak-Korea miatt

Várhatóan összeül szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa amiatt, hogy Észak-Korea állítólag sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva.
A világszervezet még nem adott ki erről közleményt.


Kína kiakadt Kim Dzsong Unékon

„Nemkívánatos és esztelen" minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását – így reagált Peking az észak-koreai állítólagos bombatesztre.
Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-tesztje szembemegy az atomfegyverek felszámolására vonatkozó céllal – írta szerdán a Hszinhua kínai hírügynökség.

A hírügynökség véleménynyilvánításai nem hivatalos kormányzati közlések, de tükrözik a hivatalos Peking álláspontját – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök nemzetbiztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után bejelentette, hogy országa határozott lépéseket tesz további hasonló észak-koreai provokációk megakadályozására. A bombakísérlet változást hozhat az észak-koreai nukleáris program miatti nemzetközi helyzetben – tette hozzá.

A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy az, amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Szokatlan szeizmikus aktivitást észlelt az atomcsend-szervezet

„Szokatlan szeizmikus aktivitást" észlelt Észak-Koreában az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO). Az után számoltak be erről, hogy Phenjan bejelentette, sikeresen végrehajtotta első hidrogénbombatesztjét.
A CTBTO több száz olyan megfigyelő állomással rendelkezik, amelyek érzékelik a nukleáris kísérletre utaló rendellenes szeizmikus aktivitásokat vagy radioaktív sugárzásokat. Thomas Mützelburg, az ENSZ bécsi székhelyű szakosított intézetének szóvivője későbbre ígért további tájékoztatást a most észlelt aktivitásról.

Az észak-koreai állami média előzőleg közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán.
Az amerikai földtani intézet (USGS) bejelentette, hogy szerdán 5,1-es magnitúdójú földrengést regisztráltak Észak-Korea északkeleti részén. A földrengés epicentruma ismert észak-koreai nukleáris létesítményektől 30-50 kilométerre volt. A kínai szeizmológiai intézet közvetlenül ez után jelezte, hogy ez a rengés egy robbanás lehetett, miközben Japán egy lehetséges nukleáris kísérletről beszélt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a távol-keleti kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az USA és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták.
Észak-Korea korábban három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, a legutóbbit 2013 februárjában. Ezekről hivatalos bejelentés hiányában a robbantások által okozott földrengések nyomán szerzett tudomást a nemzetközi közösség.

Kínában is megérezték, amit Észak-Koreában műveltek

A kínai hatóságok embereket telepítettek ki az észak-koreai határ menti területekről, miután Észak-Korea szerdán azt állította, hogy kísérleti robbantást hajtottak végre egy hidrogénbombával – jelentette a kínai állami tévé.

A határ menti települések lakói „egyértelműen éreztek földrengéseket" – derül ki a televízió tudósításából.
A szóban forgó települések Csilin tartomány azon részén találhatók, amely a legközelebb van a kísérleti robbantás helyszínéhez. Az egyik város lakói elmondták, hogy munkahelyükön másodpercekig remegtek a falak és a bútorok. Egyes cégeknél kiküldték az irodákból a dolgozókat.
Megnyílt a föld egy középiskola sportpályáján, a diákoknak el kellett hagyniuk az iskola épületét – jelentette a CCTV.

A japán kormány szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ország sugárzásmérő állomásai nem érzékeltek sugárzást az észak-koreai bombakísérlet után.

Washington még ellenőrzi az állítólagos hidrogénbombateszt megtörténtét

Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei.

Az amerikai kormányzat egyelőre nem tudja megerősíteni az észak-koreai bejelentést, de Washington elítéli az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi határozatának megsértését, és ismét felszólítja Phenjant, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit – idézte a külügyminisztérium szóvivőjét a Fox televízió.

Hasonló értelemben nyilatkozott a CBS televízióban a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Ned Price. „Mi továbbra is megvédjük a térségben szövetségeseinket, köztük a Koreai Köztársaságot, és megfelelő módon megválaszoljuk Észak-Korea bármely provokációját" – mondta Price.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését kétkedéssel kell fogadni – ezt már Bruce Bennett, a tekintélyes Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője mondta a CNN hírtelevízióban. Bennett szerint Észak-Koreának „láthatóan komoly nehézségei voltak a maghasadásos fegyver alapvető kezelésével is, ez pedig azt jelenti, hogy – hacsak nem kaptak külső segítséget -, aligha voltak képesek hidrogénbombát tesztelni".