Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea megúszhatja az újabb szankciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 25. 15:34

Nincs közel a megállapodás az Egyesült Államok és Kína között az Észak-Koreával szemben újabb atomkísérlete miatt alkalmazandó további szankciókról – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak január 23-án, szombaton.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja. Hozzájárulása nélkül nem lehet újabb ENSZ-szankciókat bevezetni Phenjan ellen. Észak-Koreával szemben a szervezet akkor léptetett életbe először büntetőintézkedéseket, amikor a kommunista diktatúra 2006-ban végrehajtotta első sikeres nukleáris robbantását.

Január elején Phenjan már a negyedik robbantásról számolt be, azt állítva: hidrogénbomba birtokába jutott, de ezt az Egyesült Államok és szakértők is megkérdőjelezik.

A bejelentés óta viszont Peking és Washington a BT másik három állandó tagjával, Oroszországgal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal, valamint Dél-Koreával és Japánnal egyeztet egy tervezett újabb BT-határozatról.

Az amerikai nagykövet Burundiban járt az ENSZ BT küldöttségével, s a visszaúton, az etióp fővárosban nyilatkozott, ahol arról kérdezték, közel-e a megállapodás Pekinggel. „Nem" – mondta a diplomata, további részletek ismertetése nélkül.

ENSZ-diplomaták szerint ugyanakkor a szintén vétóval rendelkező Oroszország lehet a keményebb dió az egyeztetéseken, miután az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt Moszkva ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat léptetett érvénybe.