Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelték az elmúlt évet a hadisírgondozó szaktisztek

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka százados |  2016. január 25. 16:47

A debreceni 2. Katonai Igazgatási Központ adott otthont az MH Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel foglalkozó szaktisztjei évértékelő és feladatszabó értekezletének.

A kétnapos rendezvényen Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka elmondta: a parancsnokság tevékenységébe beillesztett új, hadisírgondozói feladat az elmúlt esztendőben nemcsak a szervezetet állította úttörői szerepkörbe, de elődök híján a beosztásba került tiszteknek is  maguknak kellett „kitaposniuk saját ösvényeiket". Természetesen ezen a területen is akadtak kezdeti nehézségek, szervezeti súrlódások, de az MH HKNYP és a szakmai irányítást végző HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala azok elsimítására és megoldására törekedett. Az állomány a feladatait mindig időre, színvonalasan elvégezte, és a jövőben is elvárás a hasonlóan igényes munkavégzés.

1596007589

Ezt követően a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának munkatársai tartottak előadásokat. Kiss Balázs főhadnagy ismertette az újonnan létrejött szervezet felépítését, működését. Kovács Géza kormánytisztviselő részletesen tájékoztatta az állományt a 2016. évi országos temetőfelújítási program gyakorlati, technikai kivitelezéséről, feltételeiről és elvárásairól, majd rövid kitérőt tett a jogszabályi háttér és jogi kérdések megvitatására. Bodródi Miklós kormánytisztviselő egyik előadásában a szaktisztek részére korábban feladatul szabott adatfeldolgozás eredményeiről, tapasztalatairól és nehézségeiről beszélt, a következő előadása pedig a levéltári és egyéb kutatások kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot.

Az értekezlet második napján Szabó Zoltán alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának munkatársa beszélt a honvédelmi nevelésről, az 50 órás iskolai közösségi szolgálatról, a KatonaSuli-programról és a Honvédelmi Kötelék néven útjára indult, de mára már Haditornának átnevezett ifjúsági iskolai sportversenyekről.

Az értekezletet Baráth Szilárd kormánytisztviselő előadása zárta, aki az Arany Vitézségi Érdemrenddel kitüntetett első világháborús egykori katonák felkutatásáról szólt.

1596007589

Fotó: a szerző felvételei