Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koreai videó Dél elfoglalásáról és amerikai katonák túszul ejtéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 23. 8:08

Észak-Korea március 22-én pénteken újabb harcias propagandavideót tett fel az internetre: a klip azt vetíti előre, hogy észak-koreai katonák megszállják a dél-koreai fővárost, és amerikai katonák ezreit ejtik túszul a félsziget déli részét.

A négyperces, „Egy rövid, háromnapos háború" című filmet a phenjani állami propagandát külföld felé közvetítő Uriminzokkiri (A mi nemzetünk) című weboldalra tették fel. Az elmúlt két hónapban Észak-Korea több ilyen videót is közölt a Koreai-félszigeten fokozódó feszültség egyik jeleként.

A világhálóra pénteken felkerült északi videón ejtőernyős katonák ezreit dobják le Szöul felett, miközben harckocsik és páncélozott harcjárművek lépik át a határt és törnek előre a dél-koreai főváros felé. A narrátor közben azt mondja, hogy Dél-Koreában mintegy 150 ezer amerikai katonát „ejtettek túszul".

Phenjan két korábbi animációs propagandavideója Washington és New York elleni rakétatámadás álmával buzdította híveit, Barack Obama amerikai elnök és amerikai katonák pedig egy feltételezett atomrobbantás lángtengerében láthatók.

Az újabb feszültség azután alakult ki, hogy a phenjani vezetés – az ENSZ szankcióival szembeszegülve – december elején műholdat bocsátott fel, amit Szöul és Washington ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletnek minősített, február 12-én pedig Észak-Korea végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. E két lépést az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb szankciói és Phenjan újabb megtorlással való megfenyegetése követték.

Legutóbb csütörtökön az észak-koreai hadsereg a térségbeli amerikai támaszpontok elleni csapásokkal fenyegetőzött, válaszul arra, hogy B-52-es vadászbombázók gyakorló repülést végeztek Dél-Korea légterében az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatán.