Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Etiópia szabadon engedett 75 eritreai hadifoglyot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 10. 19:34

Etiópia szabadon bocsátott 75 eritreai hadifoglyot, akit márciusban fogott el egy határ menti katonai bázis elleni támadásban – jelentette be október 9-én, kedden az addisz-abebai kormány.

Márciusban az addisz-abebai kormányerők megtámadtak egy eritreai támaszpontot, megtorlásul öt turista – két német, két osztrák és egy magyar – haláláért, akiket még januárban Etiópia távoli Afar térségében öltek meg. Etióp lázadók vállalták magukra a gyilkos akciót, Addisz-Abeba mégis Eritreára hárította a felelősséget, amit az ottani vezetés visszautasított.

„Az etióp kormány helyénvalónak tartja ezeknek az eritreai foglyoknak a szabadon engedését és azt, hogy oda mehetnek, ahova óhajtanak" – mondta Bereket Szimon kormányszóvivő az AFP hírügynökségnek. „Hét elengedett fogoly politikai menedékjogot kért Etiópiában, és maradhatnak, ha így akarják" – fűzte hozzá.

Bereket közlése szerint a foglyokat vasárnap átadták a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának. „Etiópiának semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy itt tartsa őket" – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy elengedésük semmiféle változást nem jelent a szomszédos Eritreával – az örök ellenséggel – szembeni etióp politikában.

Eritrea harmincévi háború után, 1993-ban vált függetlenné Etiópiától. 1998 és 2000 között igen sok halottal járó határkonfliktus állította ismét szembe a két országot. Addisz-Abeba és Aszmara azóta is vitázik egy határváros, Badme hovatartozásán, amelyet pedig egy ENSZ-megbízással létesült döntőbizottság Eritreának ítélt.

CímkékENSZjog