Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezerhatszáz légitámadás egy hónap alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 20. 23:51

Csaknem 1600 légicsapást hajtott végre a szíriai légierő az elmúlt hónapban, a támadások legalább 396 halálos áldozatot követeltek – közölte november 19-én, szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai ellenzéki szervezet.

A szervezet helyi forrásaira támaszkodva gyűjt adatokat a Szíriában dúló polgárháborúról. Értesülései szerint legkevesebb ezerötszáz sebesültje volt az elmúlt hónapban a hadsereg repülőgépekről és helikopterekről végrehajtott légitámadásainak. A légierő úgynevezett hordóbombákat – robbanóanyaggal töltött tartályokat – is bevetett az OSDH szerint.

Az elmúlt egy hónapban Hama, Deraa, Idlíb, Aleppó és Kuneitra tartományokat, valamint Damaszkusz térségét is bombázta a szíriai légierő az OSDH adatai szerint. Szintén támadták a kelet-szíriai Deir ez-Zórt, ahol az Egyesült Államok légicsapásokat mér az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre.

A szíriai hadsereg fokozta katonai tevékenységét azóta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei szeptemberben támadást indítottak az Iszlám Állam ellen Szíria területén. Elemzők szerint ennek az lehet az oka, hogy Bassár el-Aszad elnök kormánya meg akarja gyengíteni az ellene harcoló felkelőket, mielőtt az Egyesült Államok kiképzéssel és felszereléssel segíthetné őket, ahogy azt megígérte.