Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várpalotáról Limanovába

Szöveg: Szűcs László |  2014. november 21. 7:10

Nyolc ló, nyolc huszár és háromfős logisztikai részleg − ennyien vágnak neki november 28-án annak a közel hatszáz kilométeres emlékportyának, amit a limanovai csata századik évfordulója alkalmából rendeznek.

Várpalotáról indul és a lengyelországi Limanovában ér majd véget az a huszártúra, amelynek célja, hogy megemlékezzen a száz évvel ezelőtt, 1914. november 28. és december 18. között megvívott limanovai csatáról. Ebben az ütközetben a magyar huszárok megállították és Krakkó irányába visszaszorították az áttörni készülő orosz csapatokat.

1595982960

„A huszáremlékportyát nagyjából másfél hónapja kezdtük el szervezni, azzal a céllal, hogy lehetőleg a legvalósághűbben megidézzük az akkori huszárok életmódját, és tiszteleghessünk hősiességük előtt a csata százéves évfordulóján rendezendő ünnepségen, december 14-én. Magunkkal visszük a hősök koszorúját is, amit elhelyezünk az ottani emlékművön, kegyelettel emlékezve ezzel az első világháború ezen csatájában elesett összes katonára" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, az emlékportya parancsnoka.

Hozzátette: a november 28. és december 14. közötti emlékportyán a Magyar Honvédség aktív és önkéntes műveleti tartalékos katonái vesznek részt, akik komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a távlovaglás és a hagyományőrzés terén. A nyolc huszárt és lovaikat háromfős logisztikai személyzet kíséri végig a távon.

1595982961

„A portyát a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Honvéd Vezérkar szervezi, a HM Ei Zrt. támogatásával; és a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztálya, illetve a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Lovas Sportegyesület hagyományőrzői vesznek részt benne" − emelte ki Ádám ezredes.

Megtudtuk, természetesen a portya útvonalán található települések önkormányzatait is megszólították, s mindenhonnan nagyon pozitív visszajelzést kaptak. „Érződik, hogy a magyar társadalomban még mindig »jelen van« az első világháború, és talán nincs is olyan család az országban, amelynek valamelyik felmenője ne vesztette volna életét a Nagy Háborúban" − mondta a huszáremlékportya parancsnoka.

1595982961

A tizenhét napos túra november 28-án, pénteken 12 órakor indul − a menetparancsot a tervek szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter adja át a huszároknak − a várpalotai első világháborús emlékműtől, az ott szervezett megemlékezést követően. A portya résztvevői átlagosan napi 45 kilométert tesznek majd meg.

„A lovak és a lovasok is rutinosak. Az összes lovunk és a huszárok is már több ezer kilométert tettek meg. Ennek ellenére nagy kihívás lesz az emlékportya, leginkább az időjárás miatt. Ugyanis át kell kelni a Kárpátokon, ahol ilyenkorra már leesik az első nagyobb hó. Reméljük, ez nem jelent majd akadályt számunkra, de az esőtől és különösen az ónos esőtől azonban tartunk" − mondta Ádám ezredes, hozzátéve: a lovak már átestek a kötelező állatorvosi vizsgálaton, a patkoláson is túl vannak, és „érzik", hogy hamarosan kopni fog a patkó…

1595982961

Fotók: Gyuricza Ferenc és honvedelem.hu archív