Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurdok offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 21. 8:16

Offenzívát indítottak az iraki kurd harcosok, a pesmergák az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet ellen Irakban – közölte november 19-én, szerdán az AP amerikai hírügynökség.

A szerdán indított hadjárat a dzsihadisták Dijála és Kirkuk tartományban fekvő állásai ellen irányul – közölte a pesmergák szóvivője. A kelet-iraki térség felett augusztusban vették át az ellenőrzést az Iszlám Állam harcosai, akik mára a közel-keleti ország területének nagyjából a harmadát uralják.

A tisztségviselő szerint a kurd erők az iraki hadsereggel együttműködve visszafoglalták a Dijála tartománybeli Dzsalaula és asz-Szadija városát. A kurdok offenzíváját Kirkukban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi hadjárata is segíti.

Ugyancsak szerdán legalább öt ember életét vesztette egy öngyilkos merénylő robbantásában az iraki kurd autonóm terület fővárosában, Erbílben. A támadást egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, feltételezések szerint azonban az Iszlám Állam áll a terrorcselekmény mögött.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet arról számolt be, hogy kedden a szíriai kurdok is kisebb harci sikert könyvelhettek el, sikerült ugyanis visszafoglalniuk hat épületet a hónapok óta ostromolt Kobani város radikális iszlamisták uralta részében. A tájékoztatás szerint a várost védő harcosok precíziós lőfegyvereket, könnyű kézifegyvereket, valamint rakétavetőkhöz és gépfegyverekhez használt lőszereket zsákmányoltak akciójuk révén.