Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-15-ösök kísértek le egy terrorgyanús utasszállítót

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. január 23. 13:03

Január 17-én az Egyesült Államokban terrorfenyegetettség miatt katonai repülőgépek elfogtak és leszállásig kísértek egy utasszállító repülőgépet.

Egy ismeretlen hívta fel a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) Honoluluban található irodáját, hogy a szigeten található Kona Nemzetközi Repülőtérről Seattle-ba tartó Alaska Airlines Légitársaság repülőgépén az egyik utas potenciális támadó (terrorista).

A telefonhívás után két F–15 típusú vadászrepülőgépet riasztottak, amelyek Seattle-ig kísérték a repülőgépet. Leszállás után a hatóság emberei egy embert levezettek a gépről, azonban őrizetbe nem vették.

1595948137

Az Alaska Airlines egyik alkalmazottja elmondta: a repülőgép személyzetét informálták az eseményekről. A legénység tagjai hozzátették, hogy a támadással gyanúsított személy semmivel nem tűnt ki utastársai közül, a repülés nagy részét alvással töltötte székében. Azok után, hogy a gyanúsított, majd az utasok elhagyták a repülőgépet, bombakereső kutyákkal vizsgálták át a repülőgépet, azonban semmi gyanúsat nem találtak.

Az FBI alkalmazottjai több mint két órán keresztül hallgatták meg a gyanúsítottat a fenyegetéssel kapcsolatban, aki azonban semmi részletet nem tudott elmondani.

Az FBI-t jelenleg már sokkal inkább érdekli a telefonáló személye, a hívás háttere, mint a Kona – Seattle járat utasai. Az FBI egy alkalmazottja elmondta, hogy sok olyan hívás fut be hozzájuk, amelyek a későbbiekben hamisnak bizonyulnak. Ilyen esetekben azonban nem tekinthetnek el az ellenőrzéstől, nem mérlegelhetik adott pillanatban a hívásban elhangzottak valódiságát.