Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek támadtak meg egy luxusszállót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 17. 9:02

Ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek január 15-én, péntek este megtámadták a Burkina Fasó-i főváros egyik – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót.

Az ouagadougoui francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akció során túszukat ejtettek a maszkos férfiak, és elbarikádozták magukat a szállodában.

Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy lövéseket és robbanásokat hallott, a szálloda előtt egy lángoló gépkocsira figyelt fel. Szemtanúkra hivatkozva a BBC arról számolt be, hogy két autóba rejtett bomba robbant helyi idő szerint este fél nyolckor a Splendid szállodánál.

A francia hírügynökség újságírója három fegyverest látott, aki megtámadta a főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott luxushotelt, és a szállodával szemben lévő kávéházra is lövéseket adott le.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveresek megrohamozták a hotelt, több gépkocsit is felgyújtottak, miközben a levegőbe lőttek, hogy elriasszák az embereket. Ezután tűzharcba bocsátkoztak a rendfenntartó erőkkel.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást – közölte éjjel az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ.

Az AQIM, azaz az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul.

Túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat a támadók – közölte a helyi csendőrség egy magas rangú tisztviselője. Elmondta, a feltételezett iszlamista fegyveresek támadása folytatódik, ugyanakkor még nem tudják, hány túszt ejtettek a korábbi jelentések szerint turbánt viselő férfiak. Figyelmeztetett, hogy a túszdráma órákig is eltarthat.

Egyelőre nem érkezett hír halálos áldozatokról, a kávézó egyik alkalmazottja viszont több halottról számolt be.

A francia nagykövetség terrorista támadásnak minősítette a történteket. Megjegyezte, hogy korábban, a pénteki nap folyamán történt már egy fegyveres támadás az ország Malival határos északi részén. Mintegy húsz fegyveres csendőrökre támadt, két ember meghalt.