Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félelemmel tölti el a segélymunkásokat a kivonulás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 5. 12:50

Az Afganisztánban tevékenykedő segélymunkások a nemzetközi erők kivonása miatt úgy érzik, hogy magukra maradtak. Az érintettek mintegy fele kapott idén halálos fenyegetéseket – derült ki egy frissen közzétett felmérésből.

A dél-ázsiai országban dolgozó segélymunkások szerint gyorsan romlik a biztonsági helyzet Afganisztánban, a megkérdezettek 60 százaléka védtelennek érzi magát – olvasható a brit és ír jótékonysági intézmények ernyőszervezeteként működő, BAAG nevű csoport által készített felmérésben.

A tálib lázadók a nemzetközi erők fokozatos kivonásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban fokozták a hadsereg és az országban állomásozó szövetséges csapatok elleni harcukat.

„Az emberek magukra hagyottnak és sebezhetőnek érzik magukat" – mondta Jawed Nader, a BAAG igazgatója. „Azt kockáztatjuk, hogy elárulva fogják magukat érezni a kollégáink Afganisztánban, úgy gondolhatják, hogy hátat fordítottunk nekik, mind biztonsági, mind pedig pénzügyi értelemben" – tette hozzá a tisztségviselő.

A segélymunkások háromnegyede úgy látja, hogy az idei évben csökkent a humanitárius szervezetek számlájára utalt adományok összege. Mi több, sokan attól tartanak, hogy a források további beszűkülése várható a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatainak idei kivonásával.

„A nemzetközi csapatok kivonásának az anyagi támogatások növelésével, nem pedig csökkenésével kellene együtt járnia Afganisztánban" – jelentette ki David Haines, a Mercy Corps nevű amerikai segélyszervezet munkatársa.

Az Afganisztánban állomásozó Nemzetközi Biztonsági Erők (ISAF) mandátuma az év végén jár le, jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben még 130 ezer volt a létszámuk.

Kabul szeptember végén írta alá azt a megállapodást, amely megadja a felhatalmazást a katonai szövetség Afganisztánban maradásához. A biztonsági szerződés értelmében 2015-ben is az országban marad 12,5 ezer NATO-katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével, tanácsadással fognak foglalkozni és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek.