Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfüggesztik a FARC elleni légitámadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 11. 15:39

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök utasítást adott a hadseregnek, hogy egy hónapra függessze fel az ország legnagyobb gerillaszerevezete elleni légitámadásokat. Bejelentése szerint a szárazföldi járőrözéseket ugyanakkor folytatja a hadsereg.

A nemzethez intézett televíziós beszédében Santos azt mondta, hogy utasítása válasz arra az előrelépésre, amelyet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezetével 2012 óta folytatott tárgyalásokon sikerült elérni.

Az elnök hozzátette, hogy a bombázások felfüggesztését a másik, kisebb kolumbiai lázadó csoportra, a Nemzeti Felszabadítási Hadseregre (ELN) vonatkozóan is betartják majd.

A kormány és a gerillák két éve tárgyalnak Havannában, kubai és norvég közvetítéssel az ötven éve dúló, több mint 220 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus lezárásáról. A felek a remények szerint akár már idén megköthetik a békét.

Legutóbb, szombaton a két fél egy közös aknamentesítési programról állapodott meg.

A bogotái kormány adatai szerint az elmúlt 25 évben a taposóaknák több mint 11 ezer embert öltek vagy sebesítettek meg a Kolumbiában. Minden tizedik áldozat gyermek volt.