Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkereste az orosz vezető konzul Kijevben az elfogott orosz katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 27. 16:00

Felkereste a kijevi katonakórházban ápolt, Kelet-Ukrajnában elfogott orosz katonákat kedden Alekszej Grubij, a kijevi orosz nagykövetség konzuli részlegének vezetője.

A diplomata a hátsó kijáraton át hagyta el a kórházat, így próbálta meg – sikertelenül – elkerülni az újságírókat. A sajtó képviselőinek szinte minden kérdésére azt a választ adta, hogy „meg kell várni a nagykövetség hivatalos kommentárját" – jegyezte meg tudósításában a TSZN ukrán televízió.
A katonák állapotával kapcsolatosan annyit mondott, hogy „élnek, viszonylag egészségesek, és ez már önmagában is jó".

Krasimir Yankov, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet képviselője kedden az egyik ukrán televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a két katonát nem kínozták meg. A múlt héten keresték fel őket a szervezet képviselői a kijevi kórházban. Yankov szavai szerint az alatt a rövid, alig tízperces találkozójuk alatt nem láttak a katonákon bántalmazásra, kínzásra utaló külsérelmi nyomokat.
A vezető konzul arra a kérdésre, hogy kicserélhetik-e az orosz foglyokat Oroszországban bebörtönzött ukrán katonákra, köztük Nadija Szavcsenko pilótanőre, azt válaszolta, hogy cseréről addig nem lehet szó, amíg folyik a nyomozati eljárás a két orosz katona ügyében.

Az orosz diplomata csaknem két órát töltött a két katonával a kórházban, ahol ottléte alatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az ukrán hatóságok, a sajtó képviselőit nem engedték be a kórházba.

Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados május 16-án esett fogságba a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településnél, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán, ahol tűzharc közben megsebesültek. Május 18-án szállították őket Kijevbe, a központi katonai kórházba, ahol felépülésükig tartózkodhatnak, utána átszállítják őket az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) előzetes börtönébe.
Az orosz katonák ellen az ukrán hatóságok terrorszervezetben való részvétel gyanújával indítottak büntetőeljárást a Luhanszk megyei oroszbarát szakadárokkal való együttműködésük miatt. Múlt pénteken Kijev egyik kerületi bírósága elrendelte a két orosz katona előzetes letartóztatásba helyezését július 19-ig.

A katonák saját elmondásuk szerint az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik. A múlt heti jelentésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői küldöttsége közölte, hogy a misszió tagjai felkeresték a kijevi katonai kórházban a két orosz katonát, akik nekik is megerősítették, hogy jelenleg is aktív tagjai az orosz fegyveres erőknek, Ukrajnában felderítői feladatokat láttak el.

Moszkva változatlanul tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgálna.