Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantottak Ádenben egy katolikus templomot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 10. 17:30

Felrobbantottak egy elhagyott katolikus templomot december 9-én, szerdán a jemeni kikötővárosban, Ádenben – közölték helyi lakosok a Reuters hírügynökséggel.

„A fegyveresek, akik vélhetően szélsőségesek voltak, felrobbantották a katolikus templomot Áden Mualla negyedében" – mondta egy helyi lakos, aki hozzáfűzte: az épület teljesen megsemmisült.

A Szeplőtlen Fogantatás templomát a brit gyarmati hatalom idején emelték az 1960-as években. A keresztény imaház már a szaúdi légicsapások következtében is komoly sérüléseket szenvedett – állt a katolikus egyház egy korábbi nyilatkozatában. Áden keresztény kisebbsége már régóta elhagyta a várost.

A templomépületet néhány nappal azután robbantották fel, hogy vasárnap reggel megölték az ádeni térség kormányzóját. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

A jemeni kormányerők – a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával – hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita húszi lázadókat Ádenből, de a városban székelő jemeni kormány még mindig nehézségekkel küzd, hogy hatalmának érvényt szerezzen a fővárost, Szanaát ellenőrzésük alatt tartó lázadókkal szemben.

Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.