Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félszáz iszlamistát lőttek le a Fülöp-szigeteken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 1. 17:36

Legalább ötvennégy iszlamistával végzett az utóbbi napokban a hadsereg a Fülöp-szigetek déli részén – közölte május 31-én, kedden a helyi média.

A katonák a Maute-csoport ellen indítottak offenzívát a Mindanao szigetén lévő Lanao del Sur tartományban. Filemon Tan, a nyugat-mindanaói fegyveres erők parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a csütörtökön kezdődött harcokban két katona és ötvennégy lázadó vesztette életét – közölte az Inquirer című helyi napilap.

A célba vett lázadócsoportot egy testvérpár, Abdullah és Omar Maute vezeti, akik feltehetőleg kapcsolatban állnak a Délkelet-Ázsia több országában is jelen lévő Al-Dzsamár al-Iszlámíja (Yemaa Islamiya) nevű iszlamista szervezettel. Tan közölte azt is, hogy az iszlamisták elleni szárazföldi műveletet katonai repülőgépek is támogatják.

Roseller Murillo ezredes hangsúlyozta: az offenzíva célja megakadályozni, hogy a lázadócsoport még több tagot toborozzon Mindanaón.

A 101 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén már négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigeteki kormány 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, más kisebb lázadócsoportok továbbra is aktívak.