Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fenyegetőznek a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 22. 7:28

A lázadó Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) vezérkari főnöke, Szelim Idrisz tábornok azzal fenyegetőzött február 20-án szerdán, hogy fegyveresei másnap tűz alá veszik a Hezbollah libanoni állásait.

A lázadók azzal vádolják a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szövetséges libanoni síita szervezetet, hogy a lázadók kezén lévő több település ellen intézett tüzérségi támadást. „A Hezbollah a héten ismét tüzérséggel lőtte libanoni területről a Kuszeir környéki falvakat, ami elfogadhatatlan" – mondta a tábornok. Hozzátette: kedden bejelentette, hogy ha 48 órán belül nem szüntetik be a tüzet, a szíriai lázadók visszalőnek.

Idrisz tábornok szerint a libanoni határnál fekvő, Kuszeir közelében lévő falvakat a Bekaa-völgyben fekvő Zejta faluból lőtték.

Vasárnap a Hezbollah közölte, hogy három libanoni síitát öltek meg a lázadók elleni harcokban Szíriában. A Szíriai Nemzeti Tanács nevű szíriai lázadó szervezet ugyanakkor azzal vádolta meg a Hezbollahot, hogy szombaton fegyveres támadást intézett Kuszeir ellen.

Damaszkusz Dúma nevű peremvárosában rakéta csapódott be az egyik fő lázadó csoport, a Liva al-Iszlám Brigád parancsnoki állása közelében, a támadásban a csoport alapítója, Zahrán Alus sejk megsebesült.

A főváros egy másik peremvárosa, Hamuríje elleni légitámadás során legalább tizennégyen meghaltak.

Damaszkuszt szerdán immár második napja lőtték aknavetővel, a főváros egyik stadionjába becsapódó aknák egy labdarúgót megöltek, négy társát pedig megsebesítették.

Címkékaknavető