Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszültség Murszi halálos ítélete után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 17. 22:47

A 2013 nyarán a hatalomból elmozdított Mohamed Murszira kedden kirótt halálbüntetésre reagálva népfelkelésre szólította fel az egyiptomiakat a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom. „Népfelkelésre szólítja (a testvériség) a haza tiszteletre méltó polgárait (…) a fasiszta bűnös, Abdel-Fattáh esz-Szíszi és bandája ellen” – áll a csoport Facebook-oldalán.

A mozgósítás a bejegyzés szerint e hét péntekjén, június 19-én, kezdődne.

A közlemény röviddel azután jelent meg, hogy egy kairói büntetőbíróság az exelnök börtönkitörési perében egy hónappal ezelőtt született előzetes halálbüntetést megerősítette, miután az egyiptomi előírásoknak megfelelően az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti véleményezte az ítéletet.

Az egy hónappal ezelőtti ítélet szerint az iszlamista exállamfő mellett a mögötte álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Badíét és a szervezet másik négy magas rangú tisztségviselőjét is kötél általi halál várja. Az elítéltek a vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban „külföldi fegyveresek" segítségével kitörtek börtönükből.

Saabán es-Sámi bíró szerint az elítéltek bűnösök az akció során elkövetett emberölésekben, több rendőr elrablásában, középületek felgyújtásában, valamint a fegyházak fegyverraktárainak kifosztásában.

A testvériség szerint „az abszurd ítéletek" azt bizonyítják, hogy „a bírók és a mufti eladták magukat a gyilkos hadseregnek", s ezzel nem jelenlegi pozícióikban, hanem „a történelem szemeteskukáiban biztosítottak maguknak helyet".

A jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által 2013. július 3-án – akkor még hadsereg-főparancsnokként – levezényelt hatalomváltást a hatóságok forradalomnak, az elnöki palotából egyenesen a börtönbe szállított Murszi hívei viszont államcsínynek minősítik. Utóbbiak közül a testvériség ellen lassan másfél éve folyó hatósági üldöztetés miatt egyes források szerint közel háromezren életüket vesztették, több tízezren pedig rács mögé kerültek.

„A puccsista rendszer előbb tankokkal gázolt át a nép akaratán, ma pedig kivégezték azt" – áll a keddi közleményben, amely szerint az ország vezetői „egészen addig fognak a gyilkolásnak, az erőszaknak és az elnyomásnak hódolni, (…) amíg a forradalom végleg meg nem buktatja őket."

Megfigyelők mindazonáltal nem számítanak komoly tüntetésekre, mivel az iszlamisták hasonló felhívásai az elmúlt hónapokban többnyire süket fülekre találtak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök határozottan bírálta és „az alapvető emberi jogok és szabadságjogok kiirtásának" nevezte kedden, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás megerősítette Murszi halálos ítéletét. „A társadalmi békéhez és Egyiptom stabilitásának helyreállításához elengedhetetlen, hogy megakadályozzák a Mohamed Murszira kiszabott halálos ítélet végrehajtását" – áll Erdogan elnök közleményében, amelyben cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden politikai indíttatásúnak nevezte a keddi, egyiptomi bírósági döntést. Sajtótájékoztatóján, amelyet a TRT televízió élőben közvetített, hangsúlyozta: „nem vagyunk meglepve: egy ilyen rezsimtől ilyen politikai ítéletet vártunk".

Az amerikai Fehér Ház kedden „mélységes aggodalmának" adott hangot Murszi halálos ítéletével kapcsolatban. Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője politikailag motiváltnak nevezte a keddi egyiptomi bírósági döntést.

„Az Egyesült Államok számos alkalommal aggodalmának adott hangot több egyiptomi politikai vezető őrizetbe vételével és elítélésével kapcsolatban" – közölte Earnest. „Elítéljük a tömeges pereket, amelyeket Egyiptom nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes módon folytatnak le" – tette hozzá a szóvivő.
Negatívan hathat az ítélet

Ugyancsak kedden az ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki az ítélettel kapcsolatban. „Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést" – írta közleményében Ban Ki Mun irodája. „A főtitkár attól tart, hogy az ehhez hasonló, tömeges perek után kiszabott ítéleteknek negatív hatásuk lehet Egyiptom hosszú távú stabilitására" – olvasható a kommünikében.