Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Finnország feltartóztatott egy Szíriába tartó orosz fegyverszállítmányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 16. 19:38

A finn vámhatóság február 15-i, pénteki közlése szerint vizsgálatot indítottak egy múlt hónapban lefülelt, Oroszországból Szíriába irányuló, harckocsi-alkatrészeket tartalmazó szállítmány ügyében, arra hivatkozva, hogy az sérti az arab ország ellen elrendelt uniós fegyverembargót.

Petri Lounatmaa, a finn vámőrség ellenőrzési főnöke elmondta, hogy január 8-án Vuosaari kikötőjében foglalták le a Finnlines társaság Finnsun hajóján lévő egyik konténert, amelyben harckocsikhoz való csaknem 10 tonnányi alkatrészt találtak. A szállítmány nem rendelkezett tranzitengedéllyel. A tisztviselő nem árult el részleteket a folyamatban lévő ügyről, csupán annyit közölt, hogy a jelek szerint egy Oroszországból küldött, Szíriának szóló kereskedelmi szállítmányról van szó.

A finn hatóságokhoz nem érkezett be kérelem a szállítmány áthaladásának engedélyezése iránt.

A finn vámőrség illetékesei kihallgatták a kapitányt és a hajó első tisztjét, majd engedélyezték, hogy a hajó elhagyhassa Vuosaari kikötőjét.

Vjacseszlav Davigyenko, az orosz fegyverkiviteli cég, a Roszoboronekszport szóvivője azt állította: nincs tudomása arról, hogy cége bármiféle harckocsi-alkatrészt szállított volna Szíriának. Szerinte a finnek összetéveszthették a szállítmányt valami mással.

„Nem igazán logikus dolog alkatrészeket Finnországon keresztül szállítani. Ráadásul nehéz azonnal megállapítani, milyen alkatrészekről van szó. Ezek alkalmasint harckocsi-daraboknak tűnhetnek, de valójában egészen más berendezéshez tartozhatnak" – nyilatkozta Davigyenko telefonon a Reutersnak.

Az Európai Unió még tavaly fegyverembargót rendelt el Szíria ellen, tekintettel a két éve zajló polgárháborúra, amely az ENSZ becslése szerint eddig közel 70 ezer emberéletet követelt.

Oroszország szoros kapcsolatokat ápol a hivatalos Szíriával, 2011-ben közel egymilliárd dollár értékben szállított fegyvereket Bassár el-Aszad államfő rezsimjének.