Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valentin-napi híradókiképzés

Szöveg: Csurja Gábor zászlós |  2013. február 16. 18:35

A híradás a csapatvezetés alapvető eszköze! Ennek szellemében a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának katonái a harcmezőn elsődleges fontossággal bíró rádióhíradással ismerkedtek február 14-én. Első alkalommal ők használhatták a nemrégiben átadott, oktatástechnikai berendezésekkel gazdagon felszerelt híradó szaktanterem nyújtotta lehetőségeket.

1595949353

A zászlóalj saját, valamint a dandár törzstámogató századának szakbeosztású katonái adták át ismereteiket és tapasztalataikat társaiknak, négy foglalkozási helyen. Az állomány elsajátította a rádióforgalmazás szabályait, a forgalmi okmányok vezetését. Mind elméletben, mind gyakorlatban megismerkedtek a rendszeresített kézi, hordozható valamint harcjárműbe épített korszerű rádió adó-vevő berendezésekkel, azok üzemeltetésével.

A gyakorlati foglalkozáson komplexen alkalmazták a megszerzett technikai és elméleti ismereteket. Különös hangsúlyt kapott a harctéri segélyhívás, a „METHANE" -jelentés adása, vétele.
A katonák többsége nem első alkalommal találkozott a korszerű MRR-rádiókkal, hiszen a harcászati gyakorlatokon, helységharc-, lövészeti és egyéb kiképzéseken nap mint nap ezeket használják.

Az ehhez hasonló híradószakmai napok elsődleges célja az ismeretek képesség- majd készségszintre történő fejlesztése.

1595949353

Fotó: Petrovics Renáta