Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntetnek egy volt szovjet tisztet Drezdában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 16. 17:32

Nem kizárt, hogy nukleáris háborút akadályozott meg 30 évvel ezelőtt az a szovjet tiszt, aki nem jelentette Moszkvának egy katonai kémműhold amerikai atomrakéta-támadást jelző – mint később kiderült téves – riasztását.

Az akkor 44 éves Sztanyiszlav Petrovot – akit az eset miatt elbocsátottak a szovjet haderő kötelékéből – vasárnap Drezda városának díjával tüntetik ki Németországban.

Az 1983. szeptember 25-én történtek a nyugati világ számára csak a hidegháború végeztével, a berlini fal leomlását követően kerültek nyilvánosságra.

A Montana amerikai állam fölött elhelyezkedő kémműhold öt amerikai atomrakéta indítását jelezte. Akkor nem lehetett tudni, hogy valós riasztásról van-e szó, Petrov mégis téves riasztásról tájékoztatta a moszkvai vezérkart.

Az egykori főhadnagy később úgy nyilatkozott: abban a pillanatban azért hozott ilyen döntést, mert nem akart felelős lenni a harmadik világháború kirobbantásáért.

A szovjet védelmi minisztérium viszont az eset kivizsgálása után úgy döntött, hogy Petrovot el kell bocsátani a haderő kötelékéből. A kritikus helyzetben hidegvérét megőrző tiszt emiatt több hónapon keresztül orvosi kezelésre szorult.

Bátor tettéért Petrov korábban már New Yorkban is átvehetett egy nemzetközi hírű elismerést.

Most azzal a drezdai díjjal tüntetik ki, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy emlékeztessen a II. világháborúban szinte porig rombolt keletnémet város sorsára.

A díjat első ízben 2010-ben ítélték oda; akkor Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó államfője kapta, éppen a nukleáris leszerelés érdekében kifejtett tevékenysége miatt.