Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogolycsere keretében kiszabadult egy Afganisztánban elrabolt amerikai katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 2. 11:46

Fogolycsere keretében visszanyerte szabadságát Bowe Bergdahl, az amerikai hadsereg őrmestere, akit közel öt éve raboltak el tálib lázadók Afganisztánban – jelentette be Barack Obama amerikai elnök május 31-én, szombaton.

Katar közvetítésével hónapok óta folytak közvetett tárgyalások az Egyesült Államok és a tálibok között a fogolycseréről. A megállapodás alapján az őrmesterért cserébe az amerikai fél szabadon engedett öt magas rangú tálib vezetőt, akit a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban tartottak fogva.

Amerikai kommandósok Afganisztán keleti részén vették át a táliboktól az őrmestert szombaton helyi idő szerint este hat óra körül. A 28 éves Bergdahl jó állapotban van, képes járni, s helikopterrel a bagrami légi támaszpontra szállították orvosi vizsgálatokra. Később onnan utazik vissza az Egyesült Államokba.

Az őrmester elengedése „Amerika rendületlen elkötelezettségére emlékeztet az iránt, hogy egyetlen egyenruhás férfit vagy nőt sem hagyunk hátra a csatatéren" – olvasható Obama közleményében. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az elnök telefonon értesítette Bergdahl szüleit fiuk szabadon engedéséről.

Bowe Bergdahl őrmestert az egyik legveszélyesebb lázadó csoportnak számító Hakkani-hálózat emberei rabolták el 2009. június 30-án Kelet-Afganisztánban. Washington 2012-ben minősítette terrorszervezetnek a hálózatot, amely az afganisztáni tálibok felügyelete alatt működik, és bizonyos fokú autonómiát élvez.

Az öt afgán foglyot katari tisztségviselők felügyelete alá helyezték szombaton. Elengedésük egyik feltétele, hogy legalább egy éven keresztül nem hagyhatják el Katar területét.