Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenki békét akar, ők tesznek is érte!

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. június 2. 10:29

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban május 26−30. között rendezték meg a 27. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam nemzetközi oktatói csoportjának felkészítését.

A tanfolyam katonai megfigyelői tevékenységgel kapcsolatos elméleti és gyakorlati szakfoglalkozásainak eredményes és hiteles levezetése érdekében − a nemzetközi és hazai gyakorlatnak megfelelően – egy nemzetközi oktatói csoportot állítottak össze a tanfolyam teljes időtartamára. A hazai és külföldi oktatók kiválasztásának alapvető szempontja a nemzetközi katonai megfigyelői tapasztalat és természetesen a megfelelő szintű angol nyelvtudás volt.

1595973040

A június 2-án induló − az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert, akkreditált − tanfolyam során az oktatók részt vesznek a különböző elméleti és gyakorlati szakfoglalkozások levezetésében, továbbá – missziós tapasztalataikat felhasználva – folyamatosan mentorálják, illetve értékelik a hallgatók tevékenységét.

Az oktatók felkészítését hagyományosan az úgynevezett „oktatói hét" keretében hajtották végre. Ez idő alatt készültek fel az oktatók az elméleti és gyakorlati feladatokra, valamint részt vettek a különböző gyakorlati foglalkozásokhoz kapcsolódó szemrevételezéseken, illetve begyakorlásokon.

A soron következő, 27. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam nemzetközi oktatói csoportjába ezúttal Finnországból, Horvátországból, Lengyelországból és Németországból érkeztek instruktorok, a magyar oktatók zöme önkéntes műveleti tartalékos.

1595973040

Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezendő Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály által elismert, akkreditált kiképzési rendezvény, mely minden tekintetben megfelel az ENSZ által támasztott szigorú kiképzési normáknak és követelményeknek.

Legutóbb a 2011. június 6–24. között megrendezett 22. IMOC során bizonyította be az intézmény, hogy méltó erre az elismerésre. A 2011-ben sikeresen megújított akkreditáció 2015. augusztus 3-ig érvényes.

1595973040

Fotók: a szerző felvételei