Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főként nők és gyerekek vesztek oda a bagdadi kettős merényletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 21. 11:32

Kettős pokolgépes robbantást követtek el október 20-án, szombaton Bagdadban, a síiták lakta Hadimíja negyed zsúfolt piacán, a merényletben rendőrségi és kórházi források szerint legkevesebb 11 ember vesztette életét, és 38-an sebesültek meg.


A támadást néhány nappal az iszlám vallás többnapos íd al-adha ünnepe előtt hajtották végre, amelynek idején biztonsági tisztségviselők szerint amúgy is nagyszabású terrorcselekmények elkövetésével próbálkozhatnak az al-Kaida iraki csoportjai és más szunnita lázadók. A rendőrség közlése szerint a pokolgépeket alig egy perc különbséggel robbantották fel a zsúfolt piacon, s az áldozatok többsége nő és gyermek volt.

Szeptemberben mintegy a duplájára, 365 főre ugrott az Irak-szerte elkövetett szélsőséges támadások halálos áldozatainak a száma, ami az elmúlt több mint két év legsúlyosabb havi mérlege, s az áldozatok többségét a kormány adatai szerint pokolgépes támadásokban ölték meg. Az amerikai megszálló csapatok tavaly decemberi kivonása óta a lázadók minden hónapban elkövettek egy-egy nagyobb terrorcselekményt.

Irak szinte azonnal felekezetközi mészárlásokba süllyedt, miután 2003-ban az Egyesült Államok vezette katonai invázióval megdöntötték Szaddám Huszein uralmát. Bár a mostani helyzet messze van a 2006-2007-es évek tomboló terrorjától, az erőszakcselekmények ismét gyakoriakká váltak, miután az amerikai csapatok távozásával fokozódott a politikai feszültség az iraki vezetés síita, szunnita és kurd frakciói között.