Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a kölcsönös izraeli és palesztin csapások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 9. 13:07

Izrael azt közölte október 8-án, hétfőn, hogy szárazföldi és légierejével lőtt célpontokat a Gázai övezetben, miután onnan palesztin rakéta- és aknatámadások értek dél-izraeli területeket – a palesztinok szerint ők ez utóbbiakkal vasárnapi izraeli légitámadásra válaszoltak.

Az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz lakói szerint egy izraeli harckocsi lőtte a palesztin rakéták indításának állítólagos helyét, könnyebben megsebesítve négy gyereket, s megrongálva egy mecsetet és egy víztornyot. A gázai Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának szóvivője, Asraf al-Kudra viszont később azt közölte, hogy három ember sebesült meg, közülük egy súlyosan.

„Tucatnál több rakétát, illetve aknagránátot lőttek ki ma (hétfő) reggel a Gázai övezetből Izrael déli részére, de sebesülést nem okoztak – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. – A fegyveres erők páncélosokkal és repülőgépekkel viszonozták a tüzet."

A hadsereg közleménye szerint az izraeli támadások célpontjai a Hamász és más egységek terrortevékenységének kiindulópontjai voltak.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és a szélsőséges Iszlám Dzsihád mozgalom vállalta magára az Izrael elleni rakéta- és aknatüzet. Június óta ez az első eset, hogy a Hamász magára vállal egy ilyen akciót.

„Válaszul a Rafah elleni legutóbbi, civilek sebesüléseit okozó csapásra, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok és az al-Kudsz Brigádok számos rakétát lőttek ki ellenséges katonai állásokra – áll a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnyának közleményében. – E szent hadművelet válasz azokra a folyamatos, ismétlődő bűntettekre, amelyeket az ellenség elkövet védtelen népünk ellen."

Az izraeli rendőrség közlése szerint a palesztin lövedékek nem okoztak sebesülést, sem nagyobb károkat, csak egy ház rongálódott meg kora reggel. Összesen 22 rakéta ért földet izraeli területen – tették hozzá.

A palesztin közleményben említett izraeli légicsapás az övezet déli részén lévő Rafah határátkelő ellen vasárnap történt, s palesztin egészségügyi források szerint tíz embert – két fegyverest és nyolc járókelőt – sebesített meg, közülük kettőt súlyosan. Az arról kiadott izraeli katonai közlemény szerint a támadás célpontja két gázai dzsihadista fegyveres volt, akiknek a nevét is közölték.