Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz Patriot

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 9. 13:43

A leghatékonyabb légvédelmi rakétarendszerek közé sorolják az orosz Sz–300-as és Sz–400-as családot. Eladásuk és telepítésük gyakran komoly politikai üzenetet is hordoz.

1595942788
Egyszerű, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszernek indult, de hasonlóan örök amerikai vetélytársához, ma már akár ballisztikus rakéták ellen is képes felvenni a harcot. Gumikerekes, lánctalpas hordozójárműveken vagy cirkálók, csatacirkálók fedélzetén egyaránt otthon érzi magát. Folyamatos fejlesztésének köszönhetően mára már Moszkvától a Távol-Keletig az orosz légvédelem gerincét adják az Sz–300-as és a továbbfejlesztett Sz–400-as légvédelmi rakétakomplexumok.

Az alapok

Az 1970-es években – okulva a vietnami és a közel-keleti háborúk tapasztalataiból is – a szovjet katonai vezetés az első generációs, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakéták leváltásáról határozott. Ez a döntés a telepített légvédelmi rendszerek közül az Sz–75 Dvina/Sz–75M Volhov (SA–2 Guideline) és az Sz–125 Nyeva/Pecsora (SA–3 Goa), míg a szárazföldi erők mobil légvédelmi rakétarendszerei közül a lánctalpas járművekre alapozott, Magyarországon is hadrendben állt 2K11 Krug (SA–4 Ganef) rendszereket érintette elsősorban.

A rakétarendszerről szóló teljes cikkünket a Magyar Honvéd magazin október 12-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!