Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán a téma a védelmi miniszterek két napos brüsszeli tanácskozásán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 9. 14:16

A NATO védelmi minisztereinek két napos tanácskozását az Afganisztán téma uralja – mondta Anders Fogh Rasmussen Brüsszelben október 9-én, kedden.

Az atlanti szövetség főtitkára a NATO-országok védelmi minisztereinek tanácskozása előtt újságírókkal találkozva úgy fogalmazott, hogy Afganisztán ellenségei igyekeznek aláásni azokat az eredményeket, amelyeket a NATO vezette nemzetközi erő, az ISAF eddig elért a biztonság megerősítésében, az afgán fegyveres erők kifejlesztésében.

1595942789

„De nem engedjük, hogy sikerrel járjanak" – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy „a célok, a stratégia és az időzítés nem változik", az ISAF küldetése 2014 végén – ahogyan azt tervbe vették – lejár. A következő évtől új misszió indul, amelynek fő jellemzője az afgán biztonsági erőknek nyújtott kiképzés, tanácsadás és támogatás lesz.

A tagországok védelmi miniszterei – köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter – áttekintik azt is, miként haladnak a védelmi képességek biztosításában olyan körülmények között, amikor a katonai költségvetéseket a válság miatt visszafogják. Rasmussen közölte: a májusi chicagói NATO-csúcson kitűzött feladatok végrehajtása jegyében már 24 olyan program indult be, amely több tagállam összefogásán – a költségek hatékony megosztásán – alapul. Ezeket további programok követik majd – tette hozzá. A főtitkár kitért arra is: amint a gazdaság kilábal a válságból, ismét emelni kell majd a védelmi kiadásokat, hiszen „a prosperitás alapja a biztonság".

A főtitkár a sajtótájékoztatón méltatta az ankarai kormányt is, amiért az visszafogottságot tanúsított „a teljesen elfogadhatatlan szíriai támadásokra történt válaszadás során".
A főtitkár közölte: megvan minden olyan terv, amelynek alapján szükség esetén megvédhetik a NATO-tag Törökországot.

Fotó: www.nato.int