Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a kolumbiai béketárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 26. 8:08

A jövő héten folytatódnak a félbeszakadt béketárgyalások a szélsőbaloldali gerillákkal – jelentette be a kolumbiai kormány augusztus 24-én, szombaton, s ezzel szinte egy időben érkezett a hír, hogy a lázadók 13 katonát öltek meg egy összetűzésben.

A kormány főtárgyalója, Humberto De la Calle közölte, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet a helyzet felmérése után úgy döntött, hogy hétfőn visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A kormány és a szélsőbaloldali gerillák képviselői is felfüggesztették pénteken a részvételüket a kilenc hónapja zajló béketárgyalásokon. Juan Manuel Santos elnök visszahívta a kormány tárgyalóküldöttségét Havannából, néhány órával az után, hogy a FARC képviselői közölték, szüneteltetik a béketárgyalásokat, hogy megfontolhassák Santos elnök népszavazási javaslatát. A kolumbiai elnök előző nap bejelentette, hogy népszavazásra bocsátaná a szélsőbaloldali gerillákkal kötendő békeegyezményt.

A tavaly november óta zajló havannai béketárgyalások kezdete óta első ízben szakadt meg emiatt a párbeszéd a kormány és a gerillák képviselői között.

A tárgyalások újrakezdéséről szóló bejelentéssel szinte egy időben közölte a kolumbiai hadsereg, hogy a gerillák támadásában szombaton 13 katona halt meg. Az összetűzés a venezuelai határnál fekvő Arauca tartományban történt.

A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási megművelhető földterületek. A fél évszázada tartó fegyveres viszályban több mint 200 ezren haltak meg, több millióan hagyták el otthonukat. Juan Manuel Santos a minap közölte, hogy a béke érdekében kész lenne személyesen tárgyalni a lázadószervezet vezetőjével, Timoleón Jiménezzel.