Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a kolumbiai kormány és a gerillák tárgyalásai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 15. 19:50

A karácsonyi szünet után január 14-én, hétfőn folytatódtak Havannában a kolumbiai kormány és a baloldali gerillák béketárgyalásai; utóbbiak közölték, hogy az általuk egyoldalúan vállalt tűzszünetet csak az eredetileg bejelentett időpontig, azaz január 20-ig tartják be.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) támadó műveletekre meghirdetett egyoldalú tűzszünete január 20-án lejár – jelentette ki a gerillák küldöttségének Iván Márquez álnevet viselő vezetője, amikor megérkezett a havannai konferencia központba.

A béketárgyalások októberben kezdődtek, zárt ajtók mögött folynak, de az év végén háromhetes szünetet tartottak. A kormány küldöttsége nem tett nyilatkozatot, de előzőleg a tárgyalások gyorsítását kérte egy közleményben.

Márquez felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben „világos javaslatokat" követelt a kormánytól a nagybirtok és a földek kisajátítása problémájának gyors megoldására. E javaslatoknak bizonyítaniuk kell, hogy a kormány nem halogatja a végtelenségig e súlyos probléma megoldását – mondta.

A földkérdés az első a tárgyalások öt nagy témája közül. Kolumbiában decemberben társadalmi agrárfórumot tartottak, amelyen a résztvevők 546 javaslatot vázoltak fel. A havannai tárgyalásokon előreláthatólag ezek kerülnek terítékre kubai és norvég diplomaták részvételével. A forduló 11 napig tart, utána ismét szünet következik. A kolumbiai elnök idén novemberig vár eredményt, utána – mint mondta – a kormány nem tárgyal tovább.