Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonultak az iszlamisták Mali nagyvárosaiból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 15. 20:56

Szemtanúk beszámolói szerint kivonultak Mali általuk ellenőrzött északi részének nagyvárosaiból az iszlamista fegyveresek, akiket a múlt hét vége óta a francia légierő légicsapásokkal támad. Egy szóvivőjük ugyanakkor arról beszélt, hogy csak taktikai jellegű visszavonulásról van szó.

Mali nyugati részében viszont az iszlamisták támadásba lendültek, és – mint már korábban kiderült – a kormányhadsereggel folytatott harcok után elfoglalták a Bamakótól 400 kilométerre található Diabali települést.

Elefántcsontparti források január 14-én, hétfőn beszámoltak arról, hogy az ország és Mali határát francia harckocsik oszlopa lépte át. A tankok az elefántcsontparti ENSZ-erőt segítő francia csapatokhoz tartoznak, közülük mintegy 30 jármű érkezett Maliba.

Django Sissoko, Mali miniszterelnöke hétfőn Algériában tárgyalt, és megbeszéléseit követően az algíri külügyminisztérium bejelentette, hogy a két ország közti határt lezárták.

Ennek fontosságát vasárnap este Laurent Fabius francia külügyminiszter is hangsúlyozta, akárcsak azt, hogy Maliban a kormányerők haladjanak észak felé.

Az ENSZ egy szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a harcok kiújulása miatt újabb 30 ezer ember menekült el Maliból. Ezek többsége Mauritániába ment át, míg más szomszédos országokból – elsősorban Burkina Fasóból és Nigerből – nem jelentettek nagyobb menekültáradatot.

Tavaly március óta mintegy 230 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására Maliban a harcok miatt – mondta el Eduardo del Buey, az ENSZ egyik szóvivője.