Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia fegyvereket kap Libanon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 16. 23:59

December 15-én, hétfőn Bejrútban aláírták azt a megállapodást, amely alapján egy hárommilliárd dollárt értékű szaúdi adományból francia fegyvereket szállítanak a dzsihadista előretörés fenyegette Libanon számára.

A közel-keleti ország hadseregének megsegítését célzó megegyezést Jean Kavadzsi libanoni vezérkari főnök és Édouard Guillaud, az ODAS hadiipari termékeket exportáló francia állami vállalat vezetője írta alá.

Libanoni politikai források szerint Guillaud-nak ezután Rijádba kell utaznia, hogy a szaúdi fél is aláírhassa a megállapodást, amelynek értelmében átutalják az adomány első, 600 millió dolláros részletét.

Az első fegyverek várhatóan két hónap múlva fognak megérkezni a libanoni hadsereghez.

A szállítmányban hét darab páncéltörő rakétákkal felszerelt Gazelle harci helikopter és hét darab Puma típusú csapatszállító helikopter lesz, valamint egyebek mellett páncélozott harcjárművek, járőrhajók, tüzérségi fegyverek, kommunikációs eszközök és pilóta nélküli repülőgépek.

A francia védelmi miniszter egyik név nélkül nyilatkozó illetékese arról számolt be, hogy a szállítandó fegyverek listáját a libanoni fegyveres erők igényei alapján állították össze.

A megállapodásról 2013 vége óta folytak a tárgyalások, amikor Rijád vállalta, hogy hárommilliárd dollárt adományoz azzal a céllal, hogy a gyengén felszerelt libanoni hadsereg francia fegyvereket vásárolhasson. Az elmúlt hónapokban a szállítandó fegyverek pontos listájáról folyt a vita.

Szaúd-Arábia és Franciaország is jó viszonyt ápol Libanonnal, amely az elmúlt hónapban aggodalmát fejezte ki a fegyverszállítási szállításokról szóló tárgyalások lassúsága miatt.