Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország újabb vadászgépeket küld a Perzsa-öbölbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 2. 18:06

Franciaország három további Rafale vadászrepülőgépet és egy fregattot vezényelt a Perzsa-öböl térségébe, hogy több légicsapást tudjon végrehajtani Irakban az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet állásai ellen – jelentette be október 1-én, szerdán a párizsi védelmi minisztérium.

A három harci repülő az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dzabi közelében található al-Dafra légitámaszponton fog szolgálatot teljesíteni, ahol jelenleg hat további Rafale áll bevetésre készen. Emellett egy Atlantique 2 felderítőgép és egy Boeing C-135-ös légi utántöltő repülő egészíti ki a francia légi egységet Abu Dzabiban – közölte a tárca.

A napokban továbbá egy légvédelmi feladatokat ellátó francia fregatt is érkezik a Perzsa-öbölbe. Párizs összekötő tiszteket is küld a térségbe, akik betagozódnak majd az IÁ elleni, az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció parancsnoki rendszerébe.

Bár Franciaország Washington után elsőként hajtott végre légicsapásokat az IÁ ellen Irakban, szeptember 19-e óta csak két alkalommal bombázták a szélsőséges dzsihadista szervezet állásait a francia légierő gépei. Ugyanakkor a célpontok feltérképezésben napi szinten részt vesznek a franciák. A Szíria területén szintén az IÁ ellen folyó támadásokba Párizs nem kapcsolódott be.

Francia védelmi források arról is beszámoltak szerdán, hogy az ország növelni tervezi az IÁ ellen harcoló iraki kurdoknak nyújtott támogatását, és újabb fegyverszállítmányokat fog útnak indítani a kurd önvédelmi erők számára.