Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fülöp-szigetek: tűzszünetet köt a kormány a kommunista lázadókkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 20. 20:20

Tűzszünetben állapodtak meg a Fülöp-szigeteken a kormány és a kommunista fegyveres lázadók annak érdekében, hogy újraindíthassák a béketárgyalásokat Ázsia egyik legrégebbi belső fegyveres konfliktusának rendezésére.

A két fél Hollandiában folytatta le tűzszüneti tárgyalásait. A megállapodást követően a szigetország kommunista pártja bejelentette, hogy parancsot adott fegyveres szervezetének, az Új Népi Hadseregnek a kormányerők elleni támadások leállítására.

Az országnak abban a részében, ahol a Bopha tájfun december elején hatalmas pusztítást és árvizeket okozott, a fegyveresek már egy hónappal ezelőtt meghirdették az ideiglenes tűzszünetet. Most közölték, hogy meghosszabbítják azt január közepéig és kiterjesztik az egész országra. Jövő év elején pedig folytatják a tárgyalásokat a kormány képviselőivel.

A maoista lázadók 1969 óta harcolnak egy marxista állam létrehozásáért, s az elmúlt négy évtized erőszakcselekményeiben legkevesebb 120 ezer fegyveres és civil halt meg. A 43 éve tartó lázadás beszüntetésére irányuló – norvég közvetítéssel zajló – béketárgyalások tavaly szakadtak meg, mert a kormány nem volt hajlandó teljesíteni a lázadók követelését, és szabadon engedni több elfogott társukat.

A Fülöp-szigeteken a kormány októberben ideiglenes békemegállapodást kötött a legnagyobb muzulmán lázadó szervezettel, amelynek sikerült kiharcolnia egy autonóm muzulmán terület létrehozását a déli Mindanao-szigeten.