Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekek haltak meg egy légicsapásban Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 24. 8:29

Legalább tíz ember, köztük öt gyerek vesztette életét egy londoni székhelyű civil szervezet szerint január 22-én, szerdán a szíriai hadsereg légitámadásaiban Aleppóban, miközben a svájci Montreux-ben megkezdődött a szíriai válság rendezését célzó békekonferencia.

Bár a kormányerők a főváros, Damaszkusz és az ország közepén lévő Homsz lázadókézen lévő negyedeire is csapásokat mértek, a legtöbb áldozatot követelő támadásokat Aleppóban hajtották végre, ahol öt gyerek és három nő is meghalt. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) információi szerint föld-föld rakétát lőttek a felkelők ellenőrzése alatt álló városrészre.

Hosszú idő óta mindennaposak az összecsapások az egykoron az ország gazdasági központjaként számon tartott városban, ahol a kormányerők légicsapásai tavaly december közepe óta több száz áldozatot szedtek.

Eközben Aleppó más városrészeiben harcok robbantak ki a felkelők és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű katonák között, utóbbiak az ellenzéki csoportok közötti belharcokat kihasználva területeket próbáltak visszafoglalni a lázadóktól.

Az OSDH arról számolt be, hogy a nap folyamán a hadsereg hordóbombákkal – robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hengerekkel, illetve olajoshordókkal – támadta a felkelőket Hamában, valamint az ellenzéki erők állásait bombázta Damaszkusz egyik külvárosában.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 130 ezret.