Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekek is meghaltak a szír hadsereg legújabb bombázásaiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 17. 10:41

Legalább huszonnégyen vesztették életüket április 15-én, szerdán a szíriai hadsereg légicsapásaiban az észak-szíriai Idlíb városban, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi szárnya, az an-Nuszra Front tart ellenőrzése alatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közölte: a hadsereg robbanóanyagokkal töltött hordót dobott az Idlíb délkeleti részén fekvő Szarakeb városrészre, és a támadásban legalább tizenketten – köztük két gyermek – vesztették életüket.

Az OSDH hozzátette, a hadseregnek Idlíb más kerületeire mért légicsapásai további tizenegy halálos áldozatot szedtek. A robbanószerekkel megrakott hordókat általában helikopterekről hajítják le, és semmiféle irányzékkal nem szerelik fel azokat, viszont a városi környezetben jelentős károkozásra képesek.

A SANA szíriai állami hírügynökség egy katonai forrásra hivatkozva megerősítette, hogy az észak-szíriai városban és környékén található „terrorista állásokat" támadta a hadsereg. A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat „terroristának" bélyegez kivétel nélkül mindenkit, aki a rezsim ellen folytat harcot.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egy korábbi jelentésében azt írta, hogy a szíriai kormányerők márciusi, hordóbombákkal elkövetett légicsapásaik során mérgező vegyszereket vetettek be Idlíb tartományban.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 215 ezret.