Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadművelet a Boko Haram terrorszervezet táborai ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 2. 20:36

Támadást intéztek a nigériai biztonsági erők a Boko Haram iszlamista szekta ellen február 1-jén,  pénteken az ország északkeleti részén, és a fegyveres szervezet 17 tagját ölték meg.

A Boko Haram két táborhelye ellen helikopterek támogatásával végrehajtott katonai csapásban egy kormánykatona is meghalt. Hírügynökségi jelentések szerint a hadsereg és a rendőrség közös művelete a hét közepén kezdődött.

A mostani katonai akcióra alig néhány nappal azután került sor, hogy a Boko Haram parancsnoka a hét elején egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és a szekta tagjait a kormányerők elleni, az elmúlt években több mint ezer halálos áldozatot követelő támadások beszüntetésére szólította fel.

Egybehangzó értékelések szerint a pénteki események a tűzszünet végét eredményezhetik.

Az ország főleg muzulmánok lakta északi részén egy önálló iszlám állam megteremtéséért harcoló, iszlamista terrorszervezet 2010 óta már több mint 1400 ember haláláért tehető felelőssé. Támadásai elsősorban a lakosság közel felét kitevő keresztények, illetve a rendőrség ellen irányulnak.

A szervezet számos öngyilkos-, illetve pokolgépes merényletet is végrehajtott, általában kormánytisztviselők, vallási vezetők és keresztény templomok ellen.

A 160 millió lakosú Nigéria az afrikai kontinens legnépesebb országa. Déli részét elsősorban keresztények lakják.