Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagel a katonai együttműködés erősítéséről tárgyal Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 8. 13:50

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter augusztus 7-én, csütörtökön Indiába látogatott, hogy a két ország közötti katonai együttműködés erősítéséről, egyebek mellett új generációs tankelhárító rakéták közös kifejlesztéséről tárgyaljon.

Szakértők szerint a közös fejlesztésekre irányuló kezdeményezés is része az Egyesült Államok azon szándékának, hogy javítson a bizonytalan talajon álló indiai-amerikai kapcsolatokon. Hasonló látogatás az előző hét folyamán is történt: akkor John Kerry amerikai külügyminiszter és Penny Pritzker kereskedelmi miniszter látogatott a világ legnépesebb demokráciájának számító országba.

Hagel a tervek szerint magas rangú indiai vezetőkkel és üzletemberekkel, többek között Narenda Modi nemrégiben megválasztott kormányfővel fog egyeztetni az újabb generációs Javelin páncéltörő rakéták közös fejlesztéséről.

Az amerikai védelmi miniszter útban Dél-Ázsia felé kijelentette, elismerik Indiának azon szándékát, hogy megőrizze politikai függetlenségét és erősítse saját iparát.

Hagel elmondta, hogy országa több közös hadgyakorlatot szándékozik tartani Indiával, emellett pedig jobban meg akarják érteni, hogy az újdelhi kormány pontosan milyen közös projektekben érdekelt.

Washington részt akar venni az indiai hadsereg korszerűsítésében, Újdelhi azonban a jelek szerint nem pusztán amerikai fegyvereket akar vásárolni, a kormányt inkább a közös fejlesztések lehetősége érdekli. India az utóbbi években egyre többet költött fegyverimportra, 2008 óta több mint 9 milliárd dollár (2,1 ezer milliárd forint) értékben vásárolt egyebek mellett szállító repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat.

A tárcavezetőt Frank Kendall, a Pentagon vezető fegyverbeszerzője is elkísérte. Hagel Indiából Ausztráliába utazik tovább.