Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagel türelmetlen a szíriai vegyi fegyverek ügye miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 31. 16:15

Türelmetlenségének adott hangot Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter január 30-án, csütörtökön amiatt, hogy az afgán elnök halogatja a katonai megállapodás aláírását az Egyesült Államokkal, s hogy a szíriai vegyi fegyverek felszámolása a tervezettnél lassabban halad.

Chuck Hagel útban Lengyelország felé, a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak. Elmondta, hogy Washington egyre türelmetlenebb Hamid Karzai afgán elnök magatartása miatt, nevezetesen, hogy még mindig nem írta alá az amerikai haderők 2014 utáni afganisztáni jelenlétéről szóló kétoldalú megállapodást, jóllehet azt ő maga is helyesli. Karzai csak hivatali idejének lejárta, április után akarja aláírni a megállapodást, Washington azonban rendre azt üzeni neki, hogy heteken belül kell ennek megtörténnie, nem pedig hónapok múlva.

Hagel tavaly december elején úgy vélekedett, hogy Karzai ésszerű időn belül aláírja a szerződést.

Az Egyesült Államok azért sürgeti az aláírást, hogy legyen elegendő ideje felkészülni az abban foglaltak teljesítésére, megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 10 ezer fős kontingenst hagyjon Afganisztánban az afgán erők kiképzésére és tanácsadással való segítésére. Jelenleg 39 ezer fős az amerikai katonai jelenlét, ám ha a megállapodás nem lép érvénybe, megtörténhet, hogy 2014 végére egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban.

Hagel Lengyelországban Donald Tusk miniszterelnökkel, Tomasz Siemoniak védelmi miniszterrel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel tanácskozott egyebek közt a lengyel részvételről az afganisztáni nemzetközi haderőben, az ukrán helyzetről és amerikai rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek Lengyelországba telepítéséről.

A tárgyalások utáni sajtóértekezleten Hagel ismét bírálta az afgán elnök aláírás-halogatását. Emellett elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szíriai kormány az ütemtervnél lassabban halad megsemmisíteni ígért vegyi arzenáljának átadásával. Mint mondta, a vegyi fegyverek és veszélyes alapanyagaik 95 százaléka még mindig Szíriában van.