Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzőkkel Bécsben

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. június 29. 21:05

Immár második alkalommal vehettek részt a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai a Bécsben megrendezett 1. vadászzászlóalj éves ünnepségén. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum partnerszervezete − a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatallal együttműködve − jelen lehetett a Mária Terézia-laktanyában megtartott rendezvényen.

1596015949

A zászlóalj a császári és királyi 4. Hoch- und Deutschmeister gyalogezred hagyományait folytatja. Az alakulatot 1696-ban alapították, és 1918-ig folyamatosan részt vett a birodalom minden jelentősebb hadjáratában. Az alakulat 1814-től kezdve viselte a Hoch- und Deutshmeister nevet, arra utalva, hogy az ezredtulajdonos a Német Lovagrend német és nagymestere. Ezt a pozíciót mindig valamely Habsburg főherceg töltötte be. Többszöri átszervezés után, a modern Ausztria megszületésével, először a 21. Landwehr-ezred, majd 2006-tól a bécsi 1. vadászzászlóalj viszi tovább az alakulat hagyományait.

Bár 1918-ban az ezred eredeti formájában megszűnt, társadalmi szervezetként a mellette 1897-ben létrehozott önkéntes lövészegylet (Schützenkorps) − amely 1914-ben Landsturm népfelkelőezreddé alakult − civil szervezetként fennmaradt. Az 1988-ban több részre szakadt civil szervezetet sikerült újraegyesíteni, és önkéntes lövészalakulatként nemcsak hagyományőrzéssel foglalkozik, hanem az osztrák haderő egyik önkéntes alakulatát is adja.

1596015949

A Mária Terézia császárnő szobra előtt lezajlott ünnepség pontosan követte az Osztrák−Magyar Monarchiában kialakult formákat. A zenét is a hagyományőrző alakulat XIX. század végi felszerelésű katonazenekara szolgáltatta.

Az idei ünnepség abban is különleges volt, hogy a zászlóalj parancsnokváltását is ekkor rendezték meg, szintén az Osztrák−Magyar Monarchia hagyományai alapján.

1596015950