Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálra ítélték Motiur Rahman Nizamit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 30. 14:41

Háborús bűnök vádjával halálra ítélte egy bangladesi különbíróság október 29-én a Dzsamaat-i-Iszlami pártnak, az ország legnagyobb iszlamista politikai tömörülésének vezetőjét, Motiur Rahman Nizamit, akinek kivégzését idén egy másik ügyben egyszer már elrendelte egy törvényszék.

A 71 éves Nizamit Banglades Pakisztán ellen 1971-ben vívott függetlenségi háborúja alatt végzett tevékenysége miatt fogták perbe, és a bíróság tizenhat vádpontban – egyebek mellett népirtás, gyilkosság, kínzás, nemi erőszak és mások tulajdonának elpusztítása miatt – vizsgálta bűnösségét.
Az ügyészek azt rótták fel Nizaminak, hogy az al-Badr nevű fegyveres csoport főparancsnokaként a háború alatt kivégezte és kínzásoknak vetette alá a függetlenséget pártolókat – például tanárokat, mérnököket és újságírókat. A vádirat szerint az iszlamista vezető személyesen hajtotta végre vagy rendelte el közel hatszáz bangladesi kivégzését.
A bíróság végül nyolc vádpontban találta bűnösnek a politikust, köztük népirtásban, nemi erőszakban is.

Az al-Badr csoportot azzal vádolják, hogy tagjai több tucatnyi embert elraboltak otthonaikból és kivégeztek, mielőtt Pakisztán 1971. december 16-án letette a fegyvert India és Banglades egyesített erői előtt. Nizami akkoriban a Dzsamaat-i-Iszlami párt ifjúsági szárnyának elnöki tisztét is betöltötte.
A 2001 és 2006 között az ipari miniszteri posztot betöltött Nizamit januárban több társával együtt már halálra ítélte egy másik bangladesi bíróság egy fegyvercsempészeti ügyben. Az idén januári ítélet szerint a politikus részt vett egy tíz évvel ezelőtti ügyletben, amely során fegyvereket szállítottak Bangladesből egy indiai szakadárcsoportnak.
A Dzsamaat-i-Iszlami párt elítélte a szerdai bírósági döntést, és arra szólította fel híveit, hogy csütörtökön, vasárnap és hétfőn az egész országban szüntessék be a munkát. (Bangladesben péntek és szombat jelenti a hétvégi szünnapokat.) Az iszlamista ellenzék korábban azzal vádolta a különbíróságot, hogy a kormány politikai céljait szolgálja, és a vezetés így akar szó szerint leszámolni ellenfeleivel. Nemzetközi jogvédő szervezetek is bíráltak a törvényszék eljárásait, szerintük azok nem tesznek eleget a nemzetközi előírásoknak.
A rendőrség és a félkatonai szervezetek szerdán sűrűbben járőröztek a bíróság épülete környékén, mivel a törvényszék korábbi ítéletei heves indulatokat és erőszakot váltottak ki.

A kormány által 2010-ben felállított dakkai „Nemzetközi Büntető Törvényszék" (ICT) eddig tíz ítéletet hozott. A Dzsamaat-i-Iszlami párt egyik korábbi vezetőjét az 1971-es háborúban betöltött szerepe miatt felakasztották.
Az iszlamista párt a háború alatt nyíltan Banglades függetlensége ellen kampányolt, viszont következetesen tagadja a bűncselekmények elkövetését. Akkori vezetőjét, Gulam Azamot tavaly hasonló vádak miatt életfogytiglani börtönre ítélték, s az ellene hozott ítélet erőszakos tüntetéseket váltott ki Bangladesben. Azam október 23-án börtöncellájában hunyt el természetes halállal.