Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamenei szerint Irán nem akar atomfegyvert birtokolni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 17. 8:07

Irán nem akar atomfegyvert birtokolni, ám nincs olyan hatalom, amely megállíthatná Teheránt, ha egyszer úgy dönt, hogy ilyen fegyvert épít – jelentette ki február 16-án, szombaton Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője.

Az iráni tömegtájékoztatás jelentései szerint Hamenei a rezidenciáján irániak előtt leszögezte, hogy hazája támogatja az atomfegyverek megsemmisítését, és (vallási) meggyőződéséből eredően nem akar ilyen fegyvert építeni. Azonban akkor, ha ilyet akarna, egyetlen világhatalom sem tudná megakadályozni abban, hogy elérje azt – fejtette ki.

 

Hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy Hamenei – aki az alkotmány szerint a döntő szót mondja ki minden politikai kérdésben – tavaly olyan dekrétumot hozott nyilvánosságra, amelyben iszlámellenesnek, betiltandónak és „gonosznak" minősítette a tömegpusztító fegyverek előállítását és bevetését. A teheráni kormány kötelező érvényűnek minősítette a dokumentumot, és kész arra is, hogy azt a világszervezet hivatalos dokumentumaként regisztrálják.

Az Egyesült Államok és szövetségesei ugyanakkor azzal gyanúsítják Iránt, hogy polgári célokkal meghirdetett atomipari programjának a leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, Teherán viszont cáfolja a vádat.

Egyelőre nem vezettek semmilyen eredményre azok a tárgyalások, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kezdett Teheránnal az iráni atomprogram ellenőrzésének a kiterjesztésével kapcsolatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt öt atomhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína -, valamint Németország képviselői február 26-án Almatiban ülnek tárgyalóasztalhoz Irán megbízottaival, hogy előrelépést érjenek el a perzsa ország atomprogramjának vitatott kérdéseiben.