Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harc az Iszlám Állam ellen: egy év, hatezer légicsapás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 7. 22:19

Majdnem 6 ezer légicsapást hajtott végre eddig a Washington vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen egy éve indított hadművelete során.

Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint augusztus 6-án, csütörtökön megjelent közleményében azt írta, hogy az IÁ elleni harci műveletek 2014. augusztus 8-i kezdete óta több mint 5900 légicsapást mértek a dzsihadisták iraki és szíriai állásaira. A légitámadások célja az IÁ-harcosok mozgékonyságának korlátozása, az utánpótlás elvágása és a terrorszervezet parancsnoki szerkezetének szétverése volt – mutatott rá a közleményben Charles Q. Brown Jr. altábornagy, a koalíciós légi hadjárat amerikai parancsnoka.

A beszámoló szerint a légitámadásokkal korlátozták az IÁ azon képességét is, hogy nagyszabású offenzívákat indítson, amivel a terrormilícia ellen a szárazföldön harcoló erőknek tudtak támogatást nyújtani.

„Minél előbb elbukik az IÁ, az ártatlan civilek annál gyorsabban visszatérhetnek a normális, békés életükhöz" – hangsúlyozta Brown.

Előzőleg Tony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a koalíció támadásaiban a dzsihadista szervezet 10 ezer harcosa halt meg. Az amerikai hírszerzés szerint azonban az IÁ ennek ellenére most is ugyanolyan erős, mint egy évvel ezelőtt.

Az Iszlám Állam tavaly óta Szíriában és Irakban hatalmas területeket vont ellenőrzése alá, és „kalifátust" hozott létre.

A szunnita terrorszervezet pénteken közzétett videoüzenetében a síita kisebbséggel rendelkező, többségében szunnita Szaúd-Arábiát is megfenyegette, ahol előző nap egy mecset ellen hajtott végre öngyilkos merényletet, 15 ember életét kioltva. A világhálóra felkerült, nagyjából 12 perces felvételen az IÁ feketébe öltözött harcosai egyebek mellett arra figyelmeztetnek, hogy a Szaúd-Arábiában történt eddigi támadások „csak a jéghegy csúcsát" jelentik.