Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harc folyt egy dél-jemeni repülőtérért az al-Kaida és a hadsereg között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 27. 12:37

Megtámadtak egy dél-jemeni repülőteret június 26-án, csütörtökön az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnyának tagjai, majd összecsaptak a hadsereg egységeivel. A harcokban tizenegyen életüket vesztették: hat terrorista és öt katona – közölték csütörtökön a jemeni biztonsági erők illetékesei.

A Hadramaut nevű délkeleti tartományban fekvő Szajún repülőtér elleni támadásban harckocsikat és nehézfegyvereket vetett be a jemeni katonaság, és végül sikerült kiszorítaniuk a fegyvereseket a légikikötőből és annak területéről. A harcban több tucatnyian megsebesültek.

A harcból ízelítőt kapott egy utasszállítógép, mert véletlenül két tűz közé került. A járat a jemeni fővárosból, Szanaából Dubajba tartott, de átszálló utasokat vett fel Szajúnban. Az AP hírügynökségnek az egyik utas elmondta, hogy mindenfelől fegyverropogás hallatszott, és menekülő fegyvereseket látott.

A támadás csupán néhány órával azután történt, hogy biztonsági erők őrizetbe vették az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) feltételezett tagjait Szajún városában, ahol már régóta erős a terrorszervezet jelenléte.

A jemeni kormány átfogó offenzívát indított tavasszal az al-Kaida tagjai ellen az ország déli területein. A művelet során június elejéig mintegy ötszáz iszlamista fegyveres és negyven katona vesztette életét.