Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcot hirdettek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 23. 11:47

A fővárosból való kivonulásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a Szanaát elfoglaló síita húszi felkelőket Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök szombati tévébeszédében, a lázadók viszont harcot hirdettek az elnökhöz lojális biztonsági és katonai szervek ellen.

Hádi most adott először mondott beszédet azóta, hogy az őt januárban fogságba ejtő húszik elől Ádenbe menekült. A húszikat „az alkotmányos rendet megdöntő puccsistáknak" nevezte, és arra szólította fel őket, hogy vegyenek részt a Szaúd-Arábiában rendezendő béketárgyalásokon, hagyjanak fel a minisztériumok megszállásával és vonuljanak ki Szanaából. Azt hangsúlyozta, hogy az országban vissza kell térni a húszik felkelése előtti alkotmányos rendhez.

Egyúttal azonban azt is kijelentette, hogy „Irán helyett Jemen zászlaját fogjuk felvonni" a húszik hátországának számító északnyugat-jemeni Szadában. Ezzel arra utalt, hogy a síita húszik Irán támogatását élvezik, bár ennek pontos mértékéről megoszlanak a vélemények.

A húszik a beszéd után néhány perccel kiadott közleményükben „általános mozgósítást" hirdettek az ország Hádihoz lojális biztonsági és katonai szervei ellen. Arra hivatkoznak, hogy a Hádihoz hű milíciák „szélsőségesek", akik „piszkos háborút" folytatnak.

Jemenben a húszi felkelők tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi február 21-én Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki.

Az utóbbi napokban az országban teljes biztonsági káosz alakult ki. Ádenben Hádi ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan harci gépek támadták, bár a légvédelmi rendszerek megakadályozták, hogy kárt tegyenek a rezidenciában.

Pénteken Szanaában síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben 140 ember vesztette életét. A támadásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet vállalta magára.

Ugyancsak pénteken Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet. A rajtaütéseknek legalább 33 ember esett áldozatul.

Az instabil helyzet miatt a CNN értesülései szerint az Egyesült Államok elkezdte kivonni az országból különleges erőinek hátramaradt 100 tagját, akik az al-Kaida ottani sejtje ellen folytattak hadműveleteket.

Washington évek óta folytat harcot – elsősorban dróntámadásokat – az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű jemeni szervezet ellen, amely megfigyelők szerint a terrorhálózat egy legpotensebb sejtje, és köze volt a januári párizsi merényletekhez is.