Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint húsz gyanúsítottat vettek őrizetbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 23. 12:04

A tunéziai hatóságok több mint húsz feltételezett szélsőséges fegyverest vettek őrizetbe a tuniszi Bardo Múzeum elleni, 23 halálos áldozatot követelő szerdai merénylet után indított biztonsági műveletek során – közölte szombaton a tunéziai belügyminisztérium.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy az elfogott milicisták közül tízet azzal gyanúsítanak, hogy közvetlenül köze volt a merénylethez. A hatóságok a merénylet hatására kiterjedt kampányt indítottak a szélsőségesek kézre kerítésére – hangsúlyozta.

Az államügyészség szóvivője arról számolt be, hogy előrelépéseket értek el a támadással kapcsolatban indított nyomozás során, de részleteket a vizsgálat érdekében nem árult el.

Szombaton Tunisz katedrálisában a vérengzés áldozataira emlékező gyászmisét tartottak, amelyen több százan vettek részt, köztük számos miniszter is. A főváros utcáin továbbra is erős a rendőri jelenlét, de beszámolók szerint alapvetően nyugalom uralkodik.

A szerdai merényletben három tunéziai és húsz külföldi vesztette életét. A hatóságoknak szombatra sikerült azonosítaniuk az összes külföldi áldozatot.

A tuniszi egészségügyi minisztérium közlése szerint az utolsó, eddig azonosítatlan megölt turista egy Olaszországban élő orosz nő volt. Rajta kívül japán, francia, lengyel, kolumbiai, spanyol és olasz állampolgárok vesztették életüket, további 47-en pedig megsebesültek. A helyszínen a különleges erők két támadóval végeztek.

A tuniszi Bardo Múzeum megtámadása több mint egy évtizede a legsúlyosabb merénylet volt az észak-afrikai országban, ahol négy évvel az autokrata rendszer megdöntése után nemrég befejeződött a demokratikus átmenet.

A támadást az Iszlám Állam dzsihadista csoport és az al-Kaida terrorhálózat egy tunéziai sejtje is magára vállalta, bár a hatóságok még egyik szervezethez sem tudták kötni a merényletet. Arra viszont fény derült, hogy a két lelőtt elkövető Líbiában kapott fegyveres kiképzést az ottani dzsihadisták egyik táborában.

Az egyik elkövető, Jaszin Abidi hozzátartozói azt mondták, hogy a férfi egy évvel ezelőtt elkezdett látogatni egy szalafisták által fenntartott mecsetet, de ennek ellenére nem mutatta a radikalizálódás jeleit. A merénylet napján délelőtt tíz körül rövid szünetet kért munkahelyén, egy utazási irodában, ekkor követte el a merényletet.

Azt is elmondták, hogy a francia nyelvből diplomázott férfi szeptemberben két hónapra elment otthonról, hogy állítása szerint a tunéziai Szfaksz városában dolgozzon. A hatóságok szerint ezalatt valójában a líbiai kiképzésen vett részt.