Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmadik napja bombázza Rász-el-Aint a szír légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 7:57

Harmadik napja bombázta november 14-én, szerdán a lázadók kezén lévő török határ menti várost, Rász-el-Aint a szíriai légierő – közölték szemtanúk. A lázadók a hét végén vették ellenőrzésük alá a várost. A harcok elől ezrek menekültek Törökországba.

Török médiajelentések szerint a szíriai határ közelében három török falu lakosságát kimenekítették a szíriai lázadók és a kormányerők között dúló harcok miatt.

Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a Ceylanpinartól nyugatra fekvő falvak lakosságát a hatóságok azért evakuálták, mert attól tartottak, hogy a határ szíriai oldalán dúló harcok átterjedhetnek török területre is.

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter figyelmeztetett: Törökország megteszi a „szükséges válaszlépést", ha szíriai repülőgépek vagy helikopterek behatolnak a török légtérbe.

Szíriai harckocsik szerdára virradóra lőtték a Damaszkusz melletti Jarmúk palesztin menekülttábort és a szíriai főváros két déli negyedét. Jarmúkban és a közeli Tadamúnban kedd este heves összecsapások voltak a lázadók és a hadsereg között, ezután vetették be a harckocsikat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emberjogi szervezet szerint több aknagránátot lőttek ki szerda reggel a menekülttáborra. A szervezet azt nem közölte, hogy a lövéseket a kormányerők vagy a lázadók adták-e le.

Damaszkuszban és környékén ismét fellángoltak a harcok, a lázadók több akciót hajtottak végre Gútha déli előváros ellen, az ottani állásait jelentősen megerősítő hadsereg pedig rendszerint azt közli, hogy visszaverték a „terrorista beszivárgásokat".

A légierő több bombát dobott le a lázadók által október óta ostromlott nyugat-szíriai Vádi-Deif katonai bázis közében felvő al-Tahra. Két légicsapást mért az északi országrészben lévő Maarrat-en-Numánra is, ahol a lázadók visszavonultak, elveszítve az autópálya egy szakasza fölött az ellenőrzést. A légierő bombázta az iraki határnál fekvő Bukamalt is – közölte az OSDH.

Előző nap, a keddi harcokban az OSDH szerint 189-en haltak meg: 90 civil, 50 lázadó és 49 katona, közöttük 87-en Damaszkuszban és a környékén.